Головна » Новини » Інформація про проведення обласного семінару вчителів-дефектологів

Інформація про проведення обласного семінару вчителів-дефектологів

        24-25 квітня 2012 року відповідно до наказу управління освіти і науки обласної державної адміністрації від 03.02.2012 р. № 36 «Про проведення обласних науково-методичних заходів, конференцій, семінарів, засідань творчих груп, занять шкіл творчого вчителя, педагогічної майстерності, майстер-класів тощо у 2012 році» на базі Бобринецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів відбувся обласний науково-практичний семінар вчителів-дефектологів шкіл-інтернатів, спеціальних шкіл, дитячих будинків з проблеми “Системний підхід до організації навчально-виховного процесу в спеціальних закладах освіти”. 

     Системний підхід до організації навчально-виховного закладу було розкрито у презентаціях адміністрації закладу: директора Павленко Олени Леонідівни, заступника директора з навчальної роботи Гуртової Ірини Михайлівни, заступника директора з виховної роботи Тесленко Тетяни Миколаївни. У виступах акцентувалась увага на корекційно-виховній спрямованості навчально-виховного процесу школи-інтернату та питаннях соціалізації учнів з особливими освітніми потребами.
     Павлюх В.В. висвітлила актуальні питання вивчення системи роботи спеціального закладу освіти, запропонувала різні підходи до критеріальної оцінки та рівнів розвитку професійної компетентності.
      Червонець І.В. окреслила питання методичного супроводу системи навчально-виховного процесу.
      Необхідно зазначити, що цей заклад було обрано для проведення семінару не випадково. Вчителі-дефектологи закладу беруть активну участь у роботі обласних творчих груп, у розробці навчальних програм для учнів різних нозологій. Так, педагоги закладу задіяні у розробці та оновленні програм з предметів “Сільськогосподарська праця”, “Столярна справа”, “Слюсарна справа”.
Програмою семінару було передбачено відвідання уроків з різних предметів. Перед відвіданням учасники семінару ознайомились з теоретичним матеріалом щодо вивчення системи роботи педагога та отримали різновиди аналізу уроків. У ході практичної частини учасники семінару відвідали урок математики (8-й клас) учителя вищої кваліфікаційної категорії Рожкован К.С., нестандартний урок узагальнення знань з математики (4-й клас) учителя вищої кваліфікаційної категорії Баші Л.Л., інтегрований урок з української літератури (5-й клас) учителів Потапчук Г.Г., Пидоренко О.М. тощо та відпрацьовували комплексний та аспектний аналіз на основі відвіданих уроків.
      В рамках виховної роботи учасникам було представлено захід “З родини йде життя дитини” (Шиманська І.В., Ткаченко І.В.), що не залишив байдужим нікого з присутніх.
      Відповідно до програми семінару директор закладу Павленко О.Л. провела екскурсію, під час якої учасники побували у різних корпусах школи-інтернату, ігрових кімнатах, майданчиках та пришкільній території, ознайомились з реаліями та перспективами розвитку матеріально-технічної бази.
      Справжнім дивом для присутніх була екскурсія у капличку – кімнату, куди можна прийти, поміркувати, побути на самоті учням та педагогам закладу, особливо дітям з нестійкими емоційними та депресивними станами. В кімнаті зібрано спадок багатьох поколінь, затишно, просторо, актуальним є її застосування в аспекті формування морально-етичних цінностей у школярів.
      Також учасники стали свідками відкриття у закладі світлиці, створеної руками педагогічного колективу закладу. Сценарій відкриття поєднав найкращі традиції українського народу і господарі потурбувалися, щоб учасники семінару взяли участь у цьому дійстві. Вважаємо за необхідне зазначити, що педагогічний колектив закладу дійсно продемонстрував чіткість, злагодженість у роботі всіх ланок навчально-виховної системи спеціального закладу освіти.
      Всі присутні отримали відеоматеріали з записами уроків, самопідготовки, виховних заходів, що дозволить провести засідання методичних об’єднань та обговорити записані заходи.
      Висловлюємо щиру подяку адміністрації та педагогічним працівникам закладу, особливо директору Павленко Олені Леонідівні і сподіваємося, що цей семінар стане першою ластівкою у напрямку становлення та розвитку системи навчально-виховної роботи спеціальної освіти Кіровоградщини.

 

  
  


Коментарів немає