Головна » Новини » Зустріч учителів української мови і літератури Кіровоградської області з професором Колумбійського університету Юрієм Шевчуком

Зустріч учителів української мови і літератури Кіровоградської області з професором Колумбійського університету Юрієм Шевчуком

13238885_1070858856341812_6914462551141942147_n13 травня 2016 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» відбулася зустріч учителів української мови і літератури Кіровоградської області з професором Колумбійського університету Юрієм Шевчуком.

Під час виступу мова йшла про проблеми змішування української і російської мов, що проводиться на теренах нашої держави. За словами Юрія Шевчука, проблема мовної ідентичності останнім часом дуже загострилася, а коли роздвоюється мова, то роздвоюється ідентичність, роздвоюється людина.

Не секрет, що поспілкуватися вчителю  з  професором  Колумбійського університету, автором найновішого інтерактивного підручника для американських університетів «Українська для початківців» (Beginner’s Ukrainian), членом Європейської асоціації лінгвістики, Американської асоціації славістичних досліджень, Американської асоціації викладачів слов’янських та східноєвропейських мов, Наукового товариства імені Шевченка, Української вільної академії наук, Національної спілки кінематографістів України, не часто випадає, але пан Юрій перевершив  усі сподівання: зустріч  вийшла  теплою і невимушеною. Науковець  говорив просто і доступно,  чим відразу викликав симпатію.

Також професор звернув увагу, що в Україні немає питомого розмовного сленгу та проблеми білінгвізму. Зустріч була цікавою усім, хто замислюється над проблемами двомовності, мовної ідентичності, державотворення.

Після лекції Юрій Шевчук презентував свою книгу «Мовна шизофренія», в якій виклав причини та наслідки українського білінгвізму, можливі шляхи культивування нашої мови.

Інформацію підготувала Маранська Ірина Андріївна, методист науково-методичної лабораторії гуманітарно-естетичних  дисциплін комунального закладу «Кіровоградський   обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського».