Головна » Новини » Протидія  булінгу та домашньому насильству

Протидія  булінгу та домашньому насильству

21 лютого 2019 року на базі комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання ліцей-школа-дошкільний навчальний заклад «Вікторія-П» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області” відбувся обласний тренінг для працівників психологічної служби регіону з проблеми «Технології, правила, процедури і прийоми роботи для зупинення булінгу та насилля в закладах освіти».

Модератором тренінгу була Чебоненко В.Ф., завідувач обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», яка розкрила актуальні питання діяльності психологічної служби щодо виконання Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Також вона ознайомила слухачів із методичними рекомендаціями МОН України щодо виявлення й реагування на випадки булінгу в освітньому середовищі і домашнього насильства та механізми взаємодії педагогічних працівників з іншими службами.

Старший викладач кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Молчанова О.М. розкрила психолого-педагогічні аспекти роботи з подолання проявів шкільного булінгу. Працюючи в інтерактивних групах, учасники тренінгу розглянули основні терміни та повноваження суб’єктів, що здійснюють заходи щодо запобігання та протидії булінгу і домашньому насильству та висловили власне бачення щодо ефективної взаємодії суб’єктів співпраці.

Особливу дискусію серед учасників заходу викликало обговорення основних напрямів, механізмів та методів у сфері запобігання та протидії булінгу, спрямованих на захист прав та інтересів осіб постраждалих від такого цькування, які представила в своїй презентації провідний психолог Кропивницького міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, Клименченко О.А.

Також учасники тренінгу дізнались про типові помилки педагогів у ситуаціях протидії та подоланню булінгу, ознайомились з ефективними засобами профілактики,  корекції, адресної допомоги «жертві» цькування та стратегіями роботи по згуртуванню класного колективу.

Наприкінці роботи учасники тренінгу отримали методичні матеріали, брошури, буклети, плакати і відеоролики з протидії насиллю та цькуванню в освітньому середовищі.

Щиро вдячні адміністрації комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання ліцей-школа-дошкільний навчальний заклад «Вікторія-П» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», зокрема директору Пахомовій С.В., заступнику директора Жуковій Н.П.,  практичному психологу Дюровій О.М. за чудову організацію заходу.

 

Підготувала: В. Чебоненко, завідувач обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського».