Головна » Новини » Презентація видання «Творча спадщина Василя Сухомлинського та Нова українська школа: атлас науково-педагогічного туризму в Кіровоградській області»

Презентація видання «Творча спадщина Василя Сухомлинського та Нова українська школа: атлас науково-педагогічного туризму в Кіровоградській області»

22 листопада 2023 року відбулася презентація видання «Творча спадщина Василя Сухомлинського та Нова українська школа : атлас науково-педагогічного туризму в Кіровоградській області». Укладачі: Жосан О.Е., Кендюхова А.А., Войтко В.В., Павлюх В.В., Волошина О.С., Марченко І.А. / за заг. ред. Жосана О.Е. – Кропивницький : КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», 2023. – 80 с.У заході взяло участь понад 80 представників закладів та установ освіти, науки, культури, громадських організацій області та України. Презентацію розпочав заступник директора департаменту – начальник управління професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти та кадрового забезпечення департаменту освіти і науки Кіровоградської облвійськадміністрації Таборанський Володимир, який розповів про роботу, що було здійснено в області для відзначення 105-ї річниці від дня народження нашого видатного земляка, звернув увагу на важливість та актуальність атласу науково-педагогічного туризму.

Директор КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Дмитрук Віталій, кандидат філологічних наук, доцент, подякував усім, хто працював над виданням, зокрема працівникам кафедри педагогіки, психології і корекційної освіти, та повідомив про досягнення колективу інституту у справі популяризації ідей Василя Сухомлинського.

Заступник директора інституту з науково-педагогічної діяльності, питань зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, кандидат педагогічних наук Федорова Юлія наголосила на ролі інституту в популяризації ідей Василя Сухомлинського та їх значення для НУШ, розповіла про значення самодостатності педагогічної системи Василя Сухомлинського та змістові і структурні особливості атласу.

Директор Педагогічного музею України Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук Міхно Олександр надав високу оцінку атласу, підкреслив важливість і актуальність популяризації творчої спадщини Василя Сухомлинського засобами науково-педагогічного туризму та музейної педагогіки.

Професор кафедри природничих наук та методик їхнього навчання ЦДУ імені В. Винниченка, доктор педагогічних наук, професор, заслужений вчитель України Калініченко Надія, яка всю свою педагогічну діяльність повꞌязала з дослідженням і популяризацією педагогічної спадщини Василя Сухомлинського, розповіла про актуальність його ідей у період реалізації концепції «Нова українська школа».

Директор Павлиського ліцею імені В.О. Сухомлинського Онуфріївської селищної ради Кіровоградської області Деркач Валентина подякувала інституту за велику роботу з поширення ідей видатного педагога, проаналізувала змістову напрями атласу та запросила учасників заходу до ліцею та педагогічно-меморіального музею.

Консультант міського центру професійного розвитку педагогічних працівників Кропивницької міської ради Бабіч Наталія поділилася досвідом роботи центру та закладів освіти міста щодо впровадження творчої спадщини Василя Сухомлинського в освітній процес.

Завідувач кафедри педагогіки. психології і корекційної освіти, кандидат педагогічних наук Жосан Олександр висвітлив концептуальні засади науково-педагогічного туризму, розроблені кафедрою, розповів про змістові особливості атласу та повідомив, що кожен за бажанням може собі безкоштовно за посиланням завантажити атлас і користуватися у своїй діяльності.

Електронний варіант атласу.