Головна » Новини » Науково-педагогічний семінар «Викладання історії Другої світової війни та Голокосту у сучасній школі»

Науково-педагогічний семінар «Викладання історії Другої світової війни та Голокосту у сучасній школі»

23 жовтня 2019 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» відбувся регіональний науково-педагогічний семінар «Викладання історії Другої світової війни та Голокосту у сучасній школі», який проведено науково-методичною лабораторією суспільствознавчих дисциплін спільно з співробітниками Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», м. Дніпро. В роботі семінару взяли участь вчителі історії з різних районів та ОТГ Кіровоградської області, м. Кропивницького, закладів професійно-технічної освіти, Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу (гімназія-інтернат – школа мистецтв).

З вітальними словами до присутніх звернулися завідувач науково-методичної лабораторії суспільствознавчих дисциплін Наталія Черткова та старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

Ігор Щупак, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», кандидат історичних наук, Заслужений працівник освіти України, висвітлив проблеми сучасної середньої освіти в Україні, презентував методики заохочення школярів до вивчення історії та прочитав лекцію на тему «Історія війн та геноцидів і сучасні війни істориків» (Голодомор, Голокост та інші геноциди в історичній науці та в суспільній свідомості).

У рамках семінару відбулась презентація підручників з історії для учнів 5, 6, 10 і 11 класів, яку провели автори – Ірина Піскарьова, учитель вищої категорії, учитель-методист, керівник освітнього відділу Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», та Ігор Щупак. У рамках спілкування з вчителями історії, автори підручників оборювали питання про те, як далеку історію представити сучасними педагогічними методами: паперово-мультимедійний підручник і не тільки. Юрій Бурдейний, Ігор Алєйніков, Валерія Пінчук, Олександр Якимчук, Ігор Котов поділилися власним досвідом використання даних підручників під час проведення уроків історії.

Ірина Піскарьова та Ігор Щупак ознайомили вчителів Кіровоградської області з освітньою і науковою діяльністю Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

Вчителі історії Кіровоградської області взяли активну участь в обговоренні питань науково-педагогічного семінару.

Інформацію підготувала Інна Відіборенко, методист науково-методичної лабораторії суспільствознавчих дисциплін.