Головна » Новини » П’яте засідання методистів кореспондентів

П’яте засідання методистів кореспондентів

Весна оновлює природу,
весна пробуджує серця,
весна надихає на творчість…

     Саме з таким весняним та піднесеним настроєм 15.03.2012 злетілися з усіх куточків нашої області до інституту післядипломної освіти у повному складі члени обласної творчої групи методистів- кореспондентів на своє п’яте засідання. Тут нас чекала, як завжди, з привітною посмішкою,у чудовій формі , досконала в усьому, високоорганізована, дуже шанована усіма нами Надія Андріївна Калініченко. За 2,5 роки вона зуміла об’єднати та здружити різних за віком, фахом та посадами вчителів, які були раді бачити один одного та спішилиподілитися своїми досягненнями і напрацюваннями, показати свою професійну майстерність.

      Надія Андріївна ознайомила з планом заняття обласної школи методистів – кореспондентів з проблеми « Науково – методичне забезпечення навчально – виховного процесу у загальноосвітніх навчальних закладах». Потім вонапрезентувалакнигу «Школи Кіровоградщини: традиції та інновації», до якої занесені найкращі творчі колективи. Мудра досвідчена наставниця націлювала нас на активну наукову діяльність.
       Далі Засінець Людмила Вячеславівна, директор комунального закладу детально познайомила аудиторію з організацією науково-педагогічного експерименту, що проходить в навчально-виховному об’єднанні « Школа козацько-лицарського виховання І-ІІ ступенів №21- суспільно – гуманітарний ліцей-дошкільний навчальний заклад Кіровоградської міської ради».
       Потім свій майстер-клас «Активізація пізнавальної діяльності учнів як основа розвитку їх інтересу до змісту шкільної хімічної освіти» на високому професійному рівні продемонструвала вчителька хімії НовоукраїнськоїЗШ І-ІІІ ст. Жукова Оксана Володимирівна.
       А Матвєєва Оксана Олексіївна,вчитель початкових класів та образотворчого мистецтва Молодіжненської ЗШ І-ІІІ ст. Долинського району продемонструвала чудові творчі роботи своїх учнів, які вони виконують з використанням найоригінальніших технологій.
      Демонстрували вчителі не лише свої наукові доробки, а й різні складові життєтворчості сучасного педагога. Про свої краєзнавчі захоплення розповіла вчитель початкових класів Злинської школи №1 І-ІІІ ст. Маловисківського району Голованова Ольга Володимирівна. Вона презентувала роботу музею історії свого села, завідуючою яким вона є. А Дудник Неля Вікторівна, вчителька історії Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. Петрівського району продемонструвала своє вподобання – ікони, які вона вже довгий час вишиває у вільний від роботи час.
       І – й день плідної роботи методисти – кореспонденти завершили у археологічному музеї імені Нінель Бокій,що у КДПУ імені В. Вінниченка, денас зустрічав проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Садовий Микола Ілліч та екскурсовод, аспірант кафедри історії Кирило.
       Другого дня 16.03.2012 р.,члени творчої групи відправилися до школи №22, яка розташована у селищі Гірничому. У коридорі нас радо зустрічав сивочолий, статний, з військовою виправкою,командним голосом та добрими очима чоловік. Ним виявився директор – Набока Борис Стефанович. Нас запросили до затишної зали, де ми з задоволенням подивилися і послухали чудовий виступ – привітання членів дитячих студій: риторики і художнього слова та музичної. 
       Далі наша робота проходила у музейній залі, яка відразу ж вразила своїм сучасним дизайном. У музеї налічується більше 100 експонатів, на стінах багаточисельні дипломи та нагороди. А геральдика школи стала предметом заздрощів усіх директорів, які знають як важко її виготовити. Діти презентували роботу шкільного парламенту, який у цьому році відзначає своє 30- річчя і який вони, вперше на Кіровоградщині,впроваджували колись, як проект. Члени парламенту ознайомили нас з різноплановою роботою, гербом, прапором та девізом школи, словами якого стали: «Навчатись. Благодіяти. Стверджуватись». 
       Школа №22 -одна з найстаріших освітніх закладів м. Кіровограда. (З 1925 року). Авторитет її підтверджено багаторічною практикою якісної організації навчально-виховного процесу. Головними завданнями школи є формування свідомості, активної, успішної та корисної для суспільства особистості. Тут створені оптимальні сучасні умови для здобуття конкурентоспроможної освіти,За останні роки школа досліджувала та апробовувала інноваційні технології, запроваджувала комп’ютерно-орієнтовані методики навчання, розроблювала нові підходи до модернізації методичної роботи.
       Ми уважно і з великою зацікавленістю гортали сторінки підбірок шкільної газети, яка виходить ще з 1996 року, однією з перших у області. Газету «ALMA MATER», вже 4 рази перемагала у національному конкурсі шкільних газет, а у 2011 р.отримала Диплом Президії Верховної Ради України. Газета висвітлює багате і різноманітне, насичене і цікаве шкільне життя. У її створенні беруть участь радники, клуб журналістики до складу якого входять представники з усіх класів.
       Зацікавили нас і відзнаки шкільної громади: нагрудний знак «Ветеран школи», нагрудний знак «25 років учнівському парламенту»,Диплом «Меценати школи». Зараз проектується нагрудний знак«Наші учні – наша гордість».Запорука всьому побаченому є потужний вчительський склад школи, творчі можливості учнів та мудрий досвідчений майстер своєї справи директор Набока Борис Стефанович, який вже 30 років очолює колектив. Його кредо: створити школу великої відповідальності.
Наприклад, наприкінці кожного року директор звітує перед старшокласниками про свою власну роботу. Діти шляхом таємного голосування виставляють оцінку його роботи. Частіше директор отримує у середньому 11, 5 бали. Цей звіт розміщується на сайті школи і з ним можуть ознайомитися усі бажаючі. Так, своїм власним прикладом директор виховує у вчителів та учнів почуття відповідальності. Борис Стефановичє спочатку вчителем, вчителем вчителів, методистом, науковцем, а вже потім господарником і завгоспом, а не навпаки, як це густо буває сьогодні. На перше місце директор ставить мораль, на друге – порядність, а на третє – знання. Своїми напрацюваннями він охоче ділиться з іншими. Нещодавно він видав посібник для вчителів «Азбука управлінської діяльності», де зробив узагальнення свого досвіду і дав рекомендації яким повинен бути сучасний директор.Головне з них: управління повинно бути не демократичним, не авторитарним, а авторитетним. За кожним словом директора відчувалася наполеглива щоденна праця всієї шкільної родини. Далекоглядний директор за багато років зумів підібрати і виховати найкращих педагогів, дійсно, майстрів своєї справи, серед яких багато випускників своєї рідної школи. 
       Цікавими і насиченими були виступи вчителів, які презентували свою науково – методичну роботу.Підсумувала і завершила зустріч заступник з науково-методичної роботи , наша колега Ірина Олександрівна Бігун. Вона акцентувала увагу на тому, що школа №22 має своє обличчя та свою власну стратегію розвитку дитини. Будь – яку справу колектив намагається робити творчо, вдумливо, старанно, аби вона залишила в душі учнів відповідно правильний слід, оскільки центральною фігурою у школі є дитина! А генератором майже всіх ідей є уважний до всіх господар.
      З величезним багажем побаченого і почутого, з приємним почуттям задоволення поверталися ми додому. До всіх куточків Кіровоградщини кожен з нас повіз звістку про школу №22, школу великої відповідальності, злагодженості та старанності усіх учасників навчально- виховного процесу та їх високі здобутки.
 І вкотре, ми,методисти – кореспонденти, висловлюємо щиру подяку нашому керівникові, організаторові,науковому керівнику Надії Андріївні Калініченко, яка так переймається, аби ми побачили найкращі педагогічні колективи області, мали змогу обмінюватися власним досвідом та продовжувалися підвищувати свою педагогічну майстерність.

*Повну версію фото звіту про п’яте засідання методистів кореспондентів можна переглянути за посиланням:
https://picasaweb.google.com/111306011705002595410/162012

Прес – центр обласної школи методистів – кореспондентів
О. В. Голованова та Ю.О.Калашник


Коментарів немає