Головна » Новини » Семінар-практикум «Шкільна академія підприємництва 3»

Семінар-практикум «Шкільна академія підприємництва 3»

З метою реалізації польсько-українського проекту «Шкільна академія підприємництва 3» з 30 вересня по 2 жовтня 2015 року проходило навчання викладачів та методистів КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського». Проект спрямований на підтримку суспільно-економічного сталого розвитку країни через виконання заходів, що мають на меті підвищення рівня освіти і професійної кваліфікації через запровадження елементів підприємницької освіти в школі не тільки на уроках економіки чи основ підприємницьких знань, а й інших шкільних предметів, та реалізується в рамках Програми польської закордонної допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Метою проекту є підготовка експертів з обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти для підтримки вчителів у процесі використання в школах навчально-методичних матеріалів «Уроки з підприємницьким тлом», а також підготовка вчителів різних навчальних предметів до впровадження інтегрованих уроків «з підприємницьким тлом» у школі. 

Підприємливість громадян має вирішальне значення для розвитку ринкової економіки України. Це відповідає освітній політиці нашої держави. Одним з найбільших викликів у сфері освіти, окреслених Міністерством економіки та Міністерством освіти і науки, є підприємницький підхід до навчання, загальної освіти та професійної підготовки. Проблемою України є недостатній ресурс освітніх програм, а відповідно і видів навчань, які могли б розвивати компетенцію підприємливості. Польща має досвід у реалізації інструментів, пов’язаних з розвитком підприємливості та профорієнтації, якими щедро ділиться з сусідами. Цей досвід показує, що розвиток ключової компетенції – підприємливості та ініціативності, які є передумовою активної участі в економічному житті, може бути реалізований у різному віці та на уроках з різних предметів, наприклад: суспільствознавства, історії, рідної мови, географії, біології, математики, хімії, фізики та ін.

Підприємлива позиція характеризується ініціативністю, активністю, незалежністю та інноваційністю як в особистому та суспільному житті, так і на роботі. Вона також включає мотивацію та рішучість для досягнення цілей (особистісних, загальних, приватних чи пов’язаних з професійною діяльністю).

Розвиток ключових компетенцій повинен формуватися в школі на кожному освітньому рівні та здійснюватися на уроках з різних навчальних предметів. Як це зробити? Ви можете прочитати про це в публікації українською мовою «Уроки з підприємницьким тлом», яка є результатом минулорічного проекту з такою ж назвою, і яку ми хочемо запропонувати школам в Україні та області зокрема.

Інформацію підготували А. Гельбак – координатор проекту в Кіровоградській області, Ю. Митрофаненко – лідер, тренер проекту. 


Коментарів немає