Головна » Новини » Заходи приурочені 210 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка

Заходи приурочені 210 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка

06 березня 2024 року у комунальному закладі «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» відбулися заходи, приурочені вшануванню пам’яті Тараса Григоровича Шевченка. Зокрема, «Літературно-мистецька віртуальна подорож» і «Літературні читання», які стали продовженням науково-методичного семінару «Велич постаті Тараса Шевченка для українців», що відбувався 05 березня 2024 року.

Віртуальну подорож представила Вікторіна Олена Миколаївна, кандидат філологічних наук. Олена Миколаївна розповіла про втілення образу Тараса Шевченка у живопису, наголосивши, що саме автопортрет поета дав поштовх, щоб майстри пера звернулися до образу Кобзаря. Представила образ Тараса у скульптурі й архітектурі, продемонструвавши зображення пам’ятників, які встановлені Кобзареві у різних містах світу.

Більш детально Олена Миколаївна зупинилася на зображеннях тих пам’ятників, які споруджені в Кіровоградській області. Віртуальна мандрівка завершилася відео, у якому бійці ЗСУ декламують рядки Тараса Шевченка «І вам слава, сині гори, / Кригою окуті. / І вам, лицарі великі, / Богом не забуті. / Борітеся – поборете, / Вам Бог помагає! / За вас правда, за вас слава, / І воля святая», що ще раз підтверджує наскільки творчість Тараса Шевченка актуальна сьогодні. Відео демонструє сучасний образ Кобзаря.

«Літературні читання» розпочалися виконанням пісні «По діброві вітер виє» гостею Соф’янчук Тетяною Сергіївною, керівником гуртка «Дивоструни» комунального закладу «Гімназія «Сучасник» Кропивницької міської ради. Шевченкова поезія в супроводі бандури звучала автентично та неперевершено.

Під час заходу працівники інституту розповідали про поета, декламували його вірші, заглиблюючись у їхній зміст і обумовлюючи вибір продекламованих поезій. Літературні читання супроводжувалися розповідями працівників інституту про те, що означає постать і творчість Шевченка для кожного особисто, ділилися спогадами дитинства, як уперше «доторкнулися» до творчості нашого національного поета та як звіряли життєві позиції переконань поета із власними.

У ході заходу також працівники інституту декламували поезії Шевченка. Звучали поезії «Садок вишневий коло хати», «Мені тринадцятий минало», «Тополя», «Гомоніла Україна», «Стоїть в селі Суботові» «Холодний Яр», «Заповіт», «Лілея», «Мені однаково…», а також вірш «Кобзарю» Ліни Костенко у виконанні Юрія Митрофаненка, Світлани Єфіменко, Андрія Семеза, Жанни Федірко, Сергія Самойлова, Тетяни Ціперко, Василя Нудного, Валентини Трубіної, Ірини Марченко, Надії Плащевської.

Учасники заходу переконалися, що поезія Тараса Шевченка актуальна і нині. Вона об’єднує людей, допомагає переосмислити минуле та сьогодення, є джерелом формування національної свідомості, духовним надбанням українського народу.

Дякуємо всім, хто долучився до заходів.

Організатори заходу: НУДНИЙ Василь Михайлович, заступник директора з організаційної роботи, НЕБЕЛЕНЧУК Ірина Олександрівна, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти, ВІКТОРІНА Олена Миколаївна, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти.