Головна » Інтернет-конференції » ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»

ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»

З нагоди Всесвітнього Дня безпечного Інтернету у період з 5 по 9 лютого 2024 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» тривала ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія». Співорганізаторами конференції стали: Комунальний заклад «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради, Комунальний заклад вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти», Комунальний заклад «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Центральноукраїнський національний технічний університет, Центральноукраїнський інститут розвитку людини Університету «Україна», Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, Донецький державний університет внутрішніх справ, Центр «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

Конференція відбувалась дистанційно: 5-9 лютого — асинхронно на онлайн-платформі конференції шляхом розміщення та обговорення матеріалів, поданих учасниками; 8 лютого — синхронно у форматі пленарного засідання на онлайн-платформі Zoom.

У тезах та відеоматеріалах учасників конференції було висвітлено різні аспекти проблематики заходу: соціально-педагогічний вимір понять «права дитини в інтернеті», «цифрові сліди», «цифрові тіні»; створення якісного безпечного україномовного контенту в мережі «Інтернет»: тренди, ролі, можливості; технологічні інструменти та рішення формування безпечного інтернет-простору дитини; розвиток кіберграмотності педагога; соціальна профілактика правопорушень дітей у кіберпросторі; особливості виявлення, фіксації та розкриття правопорушень, вчинених відносно дітей з використанням мережі «Інтернет» тощо.

Під час пленарного засідання доповідачі окреслили межі відповідальності учасників освітнього процесу в разі протиправної поведінки в кіберпросторі, висвітлили шляхи формування компетентностей учнів з питань безпеки в Інтернеті, охарактеризували цифрові інструменти Google для захисту користувача в інтернеті, продемонстрували можливості ШІ у створенні якісного безпечного україномовного контенту, проаналізували способи протидії дезінформації в контексті російсько-української війни. До участі в конференції доєднались учасники з Київської, Кіровоградської, Запорізької, Харківської, Тернопільської, Вінницької, Хмельницької, Волинської, Закарпатської, Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської, Полтавської, Чернігівської, Івано-Франківської, Житомирської, Львівської, Донецької областей.

Матеріали учасників та відеозапис пленарного засідання синхронного режиму роботи конференції розміщено на сторінці заходу: https://svitlanaefimenko.netboard.me/bezpekaditeyvinterneti/. Наразі формується збірник матеріалів конференції.

Завдяки командній роботі організаційного комітету, доповідачів, авторів тез та відеоматеріалів захід отримав виключно схвальні відгуки від учасників! Щиро дякуємо співорганізаторам, доповідачам, авторам матеріалів, а також учасникам конференції за участь у нашому заході! Конференція продовжить свою роботу наступного року, і ми переконані, що вже в мирній Україні!