Головна » Новини » ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»

ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»

З нагоди Всесвітнього Дня безпечного Інтернету у період з 6 по 10 лютого 2023 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» тривала    ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія». Співорганізаторами конференції стали: Центральноукраїнський національний технічний університет, Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, Центр інноваційних технологій навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Льотна академія Національного авіаційного університету, Центральноукраїнський інститут розвитку людини Університету «Україна», Центр «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

Метою конференції було об’єднання зусиль освітян, правоохоронців, представників громадських організацій та державних органів різних областей України щодо осмислення, виявлення та поширення ефективних практик, які сприяють забезпеченню безпеки дітей в Інтернеті, а також розвитку кіберграмотності педагогічної спільноти.

Конференція відбувалась у дистанційному форматі: 06-10 лютого — асинхронно на онлайн-платформі конференції шляхом розміщення та обговорення  матеріалів, поданих учасниками; 07 лютого — синхронно у форматі онлайнової панельної дискусії на платформі Zoom. На початку панельної дискусії учасників конференції привітали:  директор  КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» — ДМИТРУК Віталій Іванович, завідувач кафедри ІКТ та безпечного освітнього середовища КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» – СКРИПКА Ганна Володимирівна, ректор Центральноукраїнського національного технічного університету – КРОПІВНИЙ Володимир Миколайович, директор Центральноукраїнсько інституту розвитку людини Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» – ПУПИШЕВА Валентина Яківна, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури Насоціації адвокатів України – ГРЕТЧЕНКО Лариса Леонідівна.

У  виступах доповідачів панельної дискусії, а також тезах та відеоматеріалах учасників конференції було враховано різні аспекти проблеми заходу: соціально-педагогічний вимір понять «права дитини в Інтернеті», «цифрові сліди», «цифрові тіні»; створення якісного безпечного україномовного контенту в мережі Інтернет: тренди, ролі, можливості; технологічні інструменти та рішення формування безпечного Інтернет-простору дитини; розвиток кіберграмотності педагога; соціальна профілактика правопорушень дітей у кіберпросторі; особливості виявлення, фіксації та розкриття правопорушень, вчинених відносно дітей з використанням мережі Інтернет та ін.

До заходу створено Телеграм-канал та сайт конференції. На сайті розміщено навчально-методичні кейси з проблеми Інтернет-безпеки для батьків та освітян, які систематизовано за віковими категоріями здобувачів освіти: https://cutt.ly/u3qCn6B. Матеріали учасників та відеозапис пленарного засідання синхронного режиму роботи конференції розміщено на сторінці заходу: https://svitlanaefimenko.netboard.me/bezpekaditeyvinterneti/?link=AqNkB2aP-7lWCCJt9-d5gWKzv8. Наразі формується збірник матеріалів конференції.

У синхронному та асинхронному режимах роботи конференції взяли участь більше 900 науковців, науково-педагогічних та педагогічних працівників, студентів, представників громадських організацій та правоохоронних органів з усіх куточків України!

В період роботи конференції її учасники ефективно впроваджували здобуті знання й ідеї під час власних занять зі здобувачами освіти.

Щиро дякуємо співорганізаторам, доповідачам, авторам тез та відеоматеріалів, а також учасникам пленарного засідання за участь у нашому заході!