Головна » Новини » Творча майстерня

Творча майстерня

На базі закладів загальної середньої освіти Кропивницького району було проведено друге засідання творчої майстерні учителів, які викладають основи здоров’я та впроваджують здоров’язбережні превентивні  проєкти з проблеми «Реалізація завдань з питань адвокації, планування, моніторингу та оцінки заходів упровадження здоров’язбережних превентивних проєктів: від теорії до практики» на чолі з завідувачем науково-методичної лабораторії основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» Желєзновою Тетяною Петрівною.

Присутніми були також:

  • Ткаченко Сергій Валерійович, методист науково-методичної лабораторії основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»;
  • Тимошенко Наталія Павлівна, директор інформаційно-ресурсного методичного центру відділу освіти, молоді та спорту Кропивницької райдержадміністрації;
  • Єфімова Оксана Анатоліївна, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Кропивницької райдержадміністрації;
  • 56 педагогів, які викладають основи здоров’я та впроваджують здоров’язбережні превентивні проєкти.

Робота розпочалася 10 жовтня 2019 року на базі Грузьківського навчально-виховного комплексу «заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти» Кропивницької районної ради  Кіровоградської області, директор Будулатій Людмила Миколаївна.

Під час  теоретичного  блоку були проведені локації на актуальні теми, а саме:

  • Як не стати заручником їжі… Ваш продуктовий кошик (Рижкова Олена Віталіївна, спеціаліст у галузі дієтології та здоров’я центру здоров’я «Драйв»);
  • Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти (Шаркова Ганна Юріївна, кандидат юридичних наук, доцент приватного вищого навчального закладу «Кропивницький інститут державного та муніципального управління»);
  • Епідемія дифтерії та правцю:   чому  важливо  зробити щеплення (Чайковська Наталія Вікторівна, головна медична сестра комунального некомерційного підприємства Кропивницької районної ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги Кропивницького району»).

Педагогічний колектив закладу ознайомив присутніх із освітніми традиціями школи, охарактеризував особливості закладу, його здобутки та потенціал. Вчителі початкових класів (Андрєєва В.І., Кириченко А.М., Лисенко Т.А. Шурунга А.В.) познайомили присутніх із основними підходами в реалізації інтегрованого курсу з розвитку соціальних навичок «Вчимося жити разом», наголосили на основних орієнтирах впровадження, а також на  формуванні ціннісного ставлення та практичних здатностей учнівської молоді.

Підбиваючи підсумки, Желєзнова Тетяна Петрівна виступила з презентацією «Формування здорового способу  життя і профілактики ВІЛ-інфекції в  Кіровоградській області за програмами розвитку життєвих навичок», обговорюючи європейські здоров’язбережувальні орієнтири учасників освітнього процесу області та ключові компетентності для навчання впродовж життя.

Практична частина засідання творчої майстерні продовжилася в  Івано-Благодатненському навчально-виховному комплексі «заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти» Кропивницької районної ради (директор Назаренко Раїса Михайлівна).

Колектив закладу ознайомив учасників з інноваційною спрямованістю виховного середовища та охарактеризував виховні традиції сучасного освітнього середовища у системі формування культури здоров’язбереження через синтез фізичного здоров’я та хореографічного мистецтва.

Елементи інтегрованих уроків, занять із хореографії та унікальний виступ дитячого ансамблю танців «Любисток» (керівник Володимир Бобко) надав можливості педагогам творчої майстерні зарядитися позитивними емоціями, побачити практичну реалізацію новітніх та дієвих традиційних форм освітньої роботи.

Не менш цікавою, активною, творчою, креативною була робота творчої майстерні 11 жовтня 2019 року на базі Миколаївського закладу загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів Кропивницької  районної ради (директор Кушняр Алла Павлівна).

Мотивації роботи учасників, створення сприятливого психологічного клімату семінару, комфортної атмосфери для роботи сприяв виступ директора закладу та демонстрація медіа матеріалу «Здоров’язбережна діяльність учителів Миколаївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів».

Яскраві моменти творчої зустрічі, робота у групах, руханки, позитивне налаштування від пісень допомогли створити і відтворити атмосферу добра, піклування, які панують у освітньому середовищі закладу. Під час тренінгу з елементами гри «Народні традиції здорового харчування», який провела Шевченко Оксана Миколаївна, на згадку про творчу зустріч педагогів учасники власноруч,  під чітким керівництвом тренера, виготовили букет-експозицію «Продукти здорового харчування».

Виховний захід «Немає щастя без здоров’я», який провели учителі початкових класів (Скалецька Ірина Дмитрівна (1 клас); Конюченко Любов Петрівна (2 клас); Возіян Валентина Миколаївна (3 клас); Астанова Олена Олександрівна (4 клас)) урізноманітнив та зацікавив учнів, стимулював до співпраці, допоміг створити і відтворити атмосферу дружби і щастя, бережливого ставлення до власного здоров’я.

Логічним продовженням став інтерактивно-оздоровчий квест «Формування здоров′язберігаючих компетентностей учителів та учнів як соціальна проблема: методи й прийоми розвитку мотиваційної сфери учнів щодо здорового способу життя», який провела Желєзнова Тетяна Петрівна.

Упродовж роботи творчої майстерні педагоги побачили нові можливості, форми проведення майстер-класів, тренінгів,  квестів тощо. Вони працювали у локаціях та виявили бажання скористатися такою новітньою технологією у своїй практичній діяльності.

Загалом засідання вийшло дуже насиченим, цікавими та змістовним. Підсумовуючи, педагоги висловили вдячність за організацію та проведення заходу всім педагогічним колективам, а також начальнику відділу освіти, молоді та спорту Кропивницької  райдержадміністрації Крамаренко Світлані Валеріївні за сприяння в організації представлених новітніх і традиційніх форм роботи у освітньому просторі.

Інформацію підготував: методист НМЛ основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці Сергій ТКАЧЕНКО.