Головна » Новини » Інформація про проведення обласного постійно діючого семінару методистів позашкільних навчальних закладів

Інформація про проведення обласного постійно діючого семінару методистів позашкільних навчальних закладів

   16-17 березня 2011 року на базі Центру дитячої та юнацької творчості м. Ульяновки відбувся обласний постійно діючий семінар методистів позашкільних навчальних закладів з проблеми «Створення та реалізація ситуації успіху як умова соціалізації дитини в позашкільному навчальному закладі».

 

  16-17 березня 2011 року на базі Центру дитячої та юнацької творчості м. Ульяновки відбувся обласний постійно діючий семінар методистів позашкільних навчальних закладів.
  Гостей семінару щиро зустрічала Ульяновщина, яка знаходиться на крайньому заході Кіровоградської області. Всіх учасників семінару об’єднала спільна проблема –        «Створення та реалізація ситуації успіху як умова соціалізації дитини в позашкільному навчальному закладі».
  Під час зустрічі з учасниками обласного семінару Вербецька Л.І., заступник голови Ульяновської райдержадміністрації, та Луценко В.Б., начальник відділу освіти Ульяновської райдержадміністрації, зазначили, що візитною карткою освітньої та культурної сфери району є значна кількість аматорських художніх колективів, майстрів ужиткового мистецтва. Сузір’я талантів і обдарувань району по праву доповнює педагогічний колектив Центру дитячої та юнацької творчості – скарбниця нових ідей, захоплюючих і важливих справ з виховання успішної та гармонійно розвиненої особистості. 
   Вербецька Л.І. та Луценко В.Б. підкреслили, що збережено мережу гуртків, їх різнопрофільність, успішно здійснюється гурткова робота на базі сільських шкіл, спрямовуються зусилля на покращення матеріально-технічної бази Центру дитячої та юнацької творчості.
   У теоретичній частині семінару розкрито педагогічну технологію «ситуація успіху», принципи ефективної організації методичної роботи з педагогічними кадрами, представлено інноваційні форми і методи роботи з дітьми, окреслено нагальні проблеми позашкілля та шляхи їх вирішення, зокрема:
– «Роль позашкільних навчальних закладів в реалізації освітніх проектів і соціальних ініціатив» (Міцай Ю.В.);
– «Діяльність РМК щодо вдосконалення структури, змісту і форм методичної роботи в позашкільному навчальному закладі» (Чорна В.Д.);
– «Ульяновський ЦДЮТ: шлях до успіху» (Борисенкова Т.В.);
– «Навчально-методичне забезпечення діяльності керівника гуртка як запорука розвитку успішної особистості дитини» (Слупська О.Г.,
Варецька С.Ю.).
   У зазначених виступах наголошено на результативності творчого тандема позашкільного закладу та методичного кабінету Ульяновського району з підвищення професійної майстерності керівників гуртків, що допомагає вихованцям досягти значних результатів і є неодмінною умовою успішної діяльності ЦДЮТ. 
Під час обговорення приділена увага основним ідеям педагогічного досвіду В.О. Сухомлинського у створенні ситуації успіху. Адже мудрі слова видатного земляка звучать як порада освітянам: «Радість у навчальній праці та творчій діяльності сама собою не виникає, для цього потрібен успіх. Успіх у навчанні – єдине джерело внутрішніх сил дитини, що породжує енергію для подолання труднощів і бажання вчитися». Тому створення ситуації успіху – це основа педагогічної взаємодії.
   Колектив ЦДЮТ м. Ульяновки презентував свою формулу успіху: УСПІХ= НАПОЛЕГЛИВІСТЬ + ПІДТРИМКА + ПРОФЕСІОНАЛІЗМ.
Розмаїття мережі гуртків, нетрадиційних прийомів, методів і форм роботи закладу представлено в ході панорами гурткових занять «Плекаємо успішну особистість».        Учасники семінару відвідали гурткові заняття:
– екологічний бумеранг «Природа, цивілізація, людина: пошук гармонії» (Зенченко Т.В., керівник екологічного гуртка «Краплинка»; Катюжанська Г.О., керівник екологічного гуртка «Чисте джерело»; Тарковська Л.І., керівник екологічного гуртка «Барвінок»);
– прес-конференція «Історія мого села у міфах, легендах та фактах» (Чучаєв О.В., керівник краєзнавчого гуртка «Степовик»);
– презентація діяльності творчого об’єднання учнівської молоді «Podolia Infarior» з проблеми «Творчий підхід керівника гуртка – запорука успіху вихованців» (Головко С.В., керівник творчого об’єднання учнівської молоді «Podolia Infarior).
   Свої досягнення вихованці гуртків декоративно-прикладного та технічного напрямків демонстрували у виставці «Світ дитячих захоплень».
Здібності до хореографічного, вокального мистецтва та мистецтва слова вихованці художньо-естетичних гуртків показали у концертній програмі «Країна творчості й таланту».
   Учасники семінару переглянули відеопрезентації «Спорідненість творчих сердець», «Система методичної роботи ЦДЮТ», оглянули виставку методичних надбань колективу закладу «Позашкільна освіта на шляху оновлення: ідеї, знахідки, досвід».
Результатом роботи семінару стало вироблення рекомендацій щодо впровадження у навчально-виховний процес позашкільних навчальних закладів педагогічної технології «ситуації успіху».

 


Коментарів немає