Головна » Новини » Навчальні заняття слухачів курсів керівників гуртків та вчителів української мови і літератури на базі Шевченківського національного заповідника у Каневі

Навчальні заняття слухачів курсів керівників гуртків та вчителів української мови і літератури на базі Шевченківського національного заповідника у Каневі

  Відповідно Указу Президента України від 11 квітня 2012 року № 257/2012 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» ювілей Кобзаря планується широко відзначити на загальнодержавному рівні.

Тарас Григорович Шевченко особлива постать у житті нашого суспільства, чи не єдиний об’єднуючий чинник української нації, знайомство з його життям і творчістю відіграє важливу роль у духовному становленні української молоді. Більшість учнів дізнається про життя і творчість Кобзаря в школі під час вивчення навчальних дисциплін. Ці знання можуть бути доповнені під час відвідування шевченківських місць, музеїв, виставок, театральних вистав тощо.

З метою популяризації творчої спадщини Тараса Шевченка, залучення педагогічної та учнівської спільноти вивчення його життя і творчості 15 серпня 2013 року відбулись навчальні заняття слухачів курсів керівників гуртків та вчителів української мови і літератури на базі Шевченківського національного заповідника у Каневі.

Педагоги Кіровоградщини взяли участь у роботі майстер-класу з проблеми: Сучасне шевченкознавство у процесі розвитку творчих здібностей учнів (до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка)

Мета: Формування та удосконалення фахових та педагогічних знань, умінь і навичок керівників гуртків шляхом залучення їх до сучасних досліджень та культурологічних проектів у галузі сучасного шевченкознавства.

І. Сучасне шевченкознавство: моделювання змісту, напрямів та форм використання в освітньому просторі:

шевченкознавство як міждисциплінарна галузь наукового знання: поняття, джерельна база, структурні елементи, сучасна проблематика;

моделювання форм використання потенціалу шевченкознавства у сучасному освітньому просторі. (Гайда Л. А.)

ІІ. Розвиток творчих здібностей учнів засобами реалізації регіонально-культурологічного проекту «Кіровоградщина – Кобзареві»:

мета, завдання, учасники та складові регіонально-культурологічного проекту «Кіровоградщина – Кобзареві»;

розвиток творчих здібностей учнів в ході реалізації проекту;

форми залучення дітей до процесу увічнення пам’яті Тараса Шевченка у містах і селах Кіровоградщини. (Гайда Л. А.)

ІІІ. Використання інформаційних ресурсів у процесі підготовки та відзначення до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка:

огляд інтернет-ресурсу «Кіровоградщина – Кобзареві»;

віртуальна подорож музеями Тараса Шевченка у світі»;

особливості організації та проведення тематичного веб-квесту. (Пляка С. М.)

ІV. Круглий стіл з проблеми «Методичні передумови вивчення життєвого та творчого шляху Т. Г. Шевченка» (Маранська І. А., Гайда Л. А.)

V. Круглий стіл з проблеми «Використання потенціалу шевченкознавства у моделюванні виховних систем навчальних закладів області»: 

характеристика моделей виховних систем навчальних закладів;

біографічні, бібліографічні, літературознавчі, мовознавчі, мистецтвознавчі, естетичні, психологічні, педагогічні, релігійно-етичні, філософські, суспільно-політичні складові сучасного шевченкознавства у виховній системі загальноосвітнього та позашкільного навчального закладу.

Обговорення регіональних особливостей впровадження українознавчих освітньо-виховних технологій на теренах Кіровоградщини. (Міцай Ю. В., Гайда Л. А.)

Учасники заходу поклали квіти до могили Т. Шевченка, вивчили можливості щодо залучення учнів до відвідування музею, Тарасової світлиці та інших пам’яток стародавнього Канева.

Методичні рекомендації щодо вивчення життєвого шляху та творчої спадщини Т. Г. Шевченка в рамках відвідування Шевченківського національного заповідника розміщені за електронною адресою: http://koippo414.at.ua/index/kirovogradshhina_kobzarevi/0-103


Коментарів немає