Головна » Новини » «ВЧИМОСЯ ЖИТИ РАЗОМ»: ГОТУЄМОСЬ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ТРЕНІНГОВОГО КУРСУ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

«ВЧИМОСЯ ЖИТИ РАЗОМ»: ГОТУЄМОСЬ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ТРЕНІНГОВОГО КУРСУ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

У місті Києві 21-23 червня 2017 року відбувся всеукраїнський тренінг для регіональних  тренерів із методики викладання тренінгового курсу  «Вчимося жити разом» у початковій школі.

Учасниками тренінгу були завідувач науково-методичної лабораторії основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» Желєзнова Тетяна Петрівна та регіональний педагог-тренер, учитель основ здоров’я Куколівського НВК «загальноосвітня школа           І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» Олександрійської районної ради.

Проект «Вчимося жити разом» спрямований на розвиток психосоціальних компетентностей у дітей і підлітків для життя в мирі та злагоді. Міністерство освіти і науки України впроваджує проект за підтримки представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) через громадську організацію «Дитячий фонд Здоров’я через освіту». Тематика та методика проекту «Вчимося жити разом» реалізує компетентнісний підхід до навчання учнів, яке здійснюється на засадах розвитку життєвих навичок. Саме такий підхід визнано у світі найефективнішим для розвитку психосоціальних навичок дітей та молоді.

Уроки-тренінги за проектом «Вчимося жити разом» передбачають розвиток у дітей відповідного віку соціальних навичок, зокрема таких, як: ефективне спілкування, співчуття, повага до прав людини, робота в команді, запобігання конфліктам і їх конструктивне розв’язання, протистояння негативним соціальним впливам, переговори, медіація, примирення.

Проведення уроків-тренінгів за програмою проекту «Вчимося жити разом» здійснюється в рамках навчальної програми предмета «Основи здоров’я» (як початкової, так і основної школи), затвердженої Міністерством освіти і науки України.

Упровадження проекту «Вчимося жити разом» у Кіровоградській області розпочнеться у 2017-2018 навчальному році з відповідної підготовки вчителів, які викладають основи здоров’я у початкових класах. Вона складатиметься з двох компонентів. Перший, теоретичний – самостійна он-лайн підготовка вчителів основ здоров’я з отриманням сертифіката про навчання за проектом «Вчимося жити разом». Другий, діяльнісно-практичний – проходження експрес-курсів за програмою «Методика викладання основ здоров’я та тренінгового курсу «Вчимося жити разом» у початковій школі на засадах розвитку життєвих навичок».

Підготовка вчителів та впровадження проекту «Вчимося жити разом» відбуватиметься на підставі наказу начальника управління освіти, науки, молоді та спорту від 18.05.2017 року №413  «Про затвердження плану заходів щодо реалізації проекту «Вчимося жити разом» у навчальних закладах Кіровоградської області на 2017 рік».

Інформацію підготувала:завідувач науково-методичної лабораторії основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці   Т. Желєзнова.