Головна » Новини » Урочисте відкриття меморіальної дошки з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського

Урочисте відкриття меморіальної дошки з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського

Є імена, які зорею сяють

На тисячі і тисячі років…

Життя таких у часі меж не знають,

Вони осонцюють людей віки… 

03 жовтня 2018 року відбулась церемонія урочистого відкриття меморіальної дошки з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського.

Відкриття меморіальної дошки на фасаді комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» відбулося за участі голови Кіровоградської обласної державної  адміністрації  Сергія  Анатолійовича Кузьменка, голови Кіровоградської обласної ради  Олександра Анатолійовича Чорноіваненка, начальника управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації Таборанського Володимира Петровича, директора КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Людмили Вікторівни Корецької.

До учасників заходу  звернувся голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. Він зазначив, що Василь Олександрович Сухомлинський  – людина, яка заслуговує на величезну повагу. Адже Василь Олександрович був не лише талановитим учителем, а й непересічною особистістю, котра своїм життєвим прикладом надихнула  багатьох до високих досягнень.  Ним пишається кожен: і інженер, і вчитель, і лікар.  Очільник області висловив слова вдячності всім, хто долучився до відзначення ювілею, зокрема, педагогам області.

Голова Кіровоградської обласної ради  Олександр Анатолійович Чорноіваненко у своєму виступі акцентував увагу на тому,  що Кіровоградщина славиться видатними педагогами. Василь Олександрович Сухомлинський значно випереджував свій час. Він продукував зразки педагогічної творчості, які слугуватимуть освіті і сьогодні, і завтра. Оскільки  провідне місце в його педагогічній спадщині займають ідеї гуманізму, людяності та доброчинності — цінності, які не втрачають своєї ваги з плином часу.

«З роками ми все більше усвідомлюємо велич життєвого подвигу Сухомлинського. Він проектував школу майбутнього, а в ній досвідченого вчителя-професіонала. Він назавжди залишиться для нас учителем із великої літери. Сьогодні наш інститут працює над  упровадженням інноваційних моделей та технологій навчання. У жовтні 2003 року інституту було присвоєно ім’я Василя Олександровича Сухомлинського. Це дійсно результат роботи кількох поколінь педагогів. Мені хочеться сказати, що я щаслива від того, що особисто причетна  до творення пам’яті такої великої людини», – зазначила директор комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського», заслужений працівник освіти України  Людмила Вікторівна Корецька.

Професор Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Виниченка, заслужений учитель України, сучасниця та послідовниця  педагогічної спадщини Василя Олександровича Сухомлинського Надія Андріївна Калініченко висловила щиру вдячність від імені покоління освітян, які жили і працювали разом із Великим Добротворцем.

Право відкрити  меморіальну дошку з нагоди відзначення 100-річчя  від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського було надано голові обласної державної адміністрації Сергію  Анатолійовичу Кузьменку, голові обласної ради Олександру Анатолійовичу Чорноіваненку та директору КЗ “КОІППО імені Василя Сухомлинського” Людмилі Вікторівні Корецькій.

Слід підкреслити, що меморіальна дошка Василю Олександровичу Сухомлинському створена нашим земляком, скульптором, членом Національної спілки художників України Віктором Васильовичем Френчком.

Усі присутні вшанували пам’ять нашого видатного земляка, педагога, публіциста, письменника, поета — Василя Олександровича Сухомлинського покладанням квітів.