Головна » Новини » НУШ = учень + учитель + академічна наука

НУШ = учень + учитель + академічна наука

1 жовтня 2018 року на запрошення науково-методичної лабораторії гуманітарно-естетичних дисциплін  до Кропивницького завітав Дмитро Дроздовський, докторант, науковий співробітник інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, кандидат філологічних наук. Дмитро Ігорович зустрівся з учителями української мови та літератури, здобувачами освіти курсів підвищення кваліфікації, творчої  майстерні  учителів української мови і літератури  з проблеми:  «Інформаційні технології в роботі вчителя української мови і літератури ( керівник Котляренко Н.М.) та  творчої групи  вчителів української мови і літератури з проблеми: «Шляхи аналізу літературного твору в шкільній практиці. Сучасні технології роботи з текстом художнього твору» ( керівник Мінич Г.В.). Предметом обговорення з вчителями – філологами стали питання:

  • Компетентнісний підхід на уроках української літератури як основна вимога НУШ.
  • Виклики й перспективи реформування сучасної освіти України.
  • Літературна освіта в закладах загальної середньої освіти: сучасний стан, виклики, реальності, перспективи.

Доповідач наголосив, що реформа української школі можлива лише в  умовах педагогіки  дитиноцентризму,  модернізації функцій та поглядів вчителя та у діяльнісній співпраці з сучасною світової та українською наукою.

    Дмитро Ігорович  ретельно прокоментував поняття «Цифрова компетентність»,  до якої ввів поняття технології інформаційного суспільства (ТІС). Відбулася розмова про конкурс «Учитель року» в номінації «Українська мова та література», про особливості завдань з української літератури на ІV етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури. Кульмінацією зустрічі став майстер-клас за аналізом поезій на замовлення словесників ( програмові та позапрограмові твори), де літературознавче бачення творів поєднувалося з сучасними методичними прийомами.

Д. Дроздовський презентував нові сучасні видання для учнів 9-10 класів, створених в співавторстві з учителями.

 

Інформацію підготувала Ревнивцева О.В., завідувач НМЛ гуманітарно-естетичних дисциплін КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського»