Головна » Новини » Толерантність у багатокультурному суспільстві в умовах світової політичної кризи

Толерантність у багатокультурному суспільстві в умовах світової політичної кризи

4 квітня на базі КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського»  відбувся науково-практичний семінар для вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін «Толерантність у багатокультурному суспільстві в умовах світової політичної кризи» за участі Щупака І.Я., автора підручників із всесвітньої історії, кандидата історичних наук, директора Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума».

Відкриття семінару розпочалося виступом Черткової Н.С., методиста науково-методичної лабораторії суспільствознавчих дисциплін, з проблеми «Реалізація принципів толерантності під час вивчення шкільного курсу історії».

Продовження семінару відбулося у форматі цікавих лекцій  Ігоря Щупака  щодо реформи історичної освіти в Україні та з проблем «Нова українська школа: виклики та перспективи», «Сучасні підручники з новітньої історії: концепції і зміст», «Пам’ять про Другу світову війну як форма квазі-релігії».

Під час круглого столу: «Предмети освітньої галузі «Суспільствознавство» в концепції «Нової української школи» виступили І.Я.Щупак, кандидат історичних наук, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», та Ю.С. Митрофаненко, старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти, кандидат історичних наук. Були порушені питання про необхідність оновлення загальноосвітніх програм з вивчення всесвітньої історії та історії України у середніх загальноосвітніх навчальних закладах.

Під час виступів І.Щупака розглядалися різноманітні сюжети, пов’язані з історією євреїв в Україні та світі у XVIII–XXI ст., не оминувши увагою проблеми історії Голокосту в Україні.

Вчителі історії області одними з перших отримали можливість познайомитися з новим підручником Ігоря Щупака з всесвітньої історії для учнів  9-их класів та більше дізнатися про новітні методики викладання історії у школах. Учасники семінару мали можливість поставити питання автору та отримали в подарунок книгу «Історія євреїв України» з його автографом. Крім того, вчителі ознайомилися з умовами конкурсу творчих учнівських робіт, які стосуються подій Другої світової війни та отримали запрошення відвідати музей «Історія єврейського народу в Україні» (м. Дніпро).

Продовжилася робота семінару презентацією освітніх проектів та нових наукових та навчально-методичних видань Інституту «Ткума», яку провела координатор освітніх програм Ірина Піскарьова.

 

Інформацію підготувала методист науково-методичної лабораторії суспільствознавчих дисциплін – Н.Черткова.