Головна » Новини » «Наша земля – наші герої!» | 25 річниця незалежності України

«Наша земля – наші герої!» | 25 річниця незалежності України

25-UKКожний черговий ювілей незалежності України – це гарний привід згадати імена борців за державний суверенітет. Ліну Костенко колись попросили відповісти на питання: чи є українці нацією? Відповідь була такою: якби українці не були нацією, то вони давно б уже були не українці! Як влучно! Бо в українця завжди був вибір ким йому бути: росіянином, поляком, турком, чехом, угорцем… Часом малоросом, хохлом… На початку ХХІ ст. з’явилася нова альтернатива бути новоросом! Отже, вибір був завжди і нерідко етнічні українці спокушалися цим, тому й з’являлися покручі та яничари серед нашої нації, тому й таким важким, довгим та суперечливим є шлях до незалежності та ефективної комфортної держави!

«Наша земля – наші герої!» | 25 річниця незалежності України

Отже, якби українці не були нацією, то вони б давно вже були не українці… Сумно… Ліна Костенко продовжує: «Одначе був же якийсь божественний вітер, який кидав покоління за поколінням у боротьбу за цей шматок землі, яку Бог подарував українцям!» Важко не погодитися з думками геніальної Ліни Костенко. Тому й гасла, які поширилися нині на хвилі боротьби за незалежність містять обов’язкову згадку про Героїв. «Героям Слава! Герої не вмирають!»

Нижче пропонується підбірка матеріалів про борців за незалежність України ХХ ст., яка точилися на українських «кривавих землях», затиснутих між двома тоталітаризмами. Переважно це дослідження автора про маловідомих постатей Української революції 1917 – 1920-х рр., яка переросла у війну за незалежність проти російських та польських окупантів. Тривалий час ці постаті були маловідомими, а пам’ять про них спаплюжена, тому завдання нащадків дати об’єктивну оцінку внеску українських борців за незалежність! Гасло «Наша земля – наші герої!» нині як  ніколи є актуальним. Нащадки не відповідальні за минуле, але вони відповідальні за пам’ять про нього!

Cеред рекомендованої для прочитання літератури варто відзначити книги, які висвітлюють інші етапи боротьби за незалежність. Зокрема, «Рух.Початок», а також підбірку матеріалів про героїв АТО.

МАТЕРІАЛИ ПІДГОТУВАВ:
старший викладач кафедри ТіМСО,  кандидат історичних наук, Митрофаненко Ю.С.,
більше матеріалів з теми на блозі Ю.С. Митрофаненка