Головна » Новини » Модернізація методичної роботи в контексті суспільних трансформацій та забезпечення рівного доступу до реалізації якісної здоров’язбережувальної освіти

Модернізація методичної роботи в контексті суспільних трансформацій та забезпечення рівного доступу до реалізації якісної здоров’язбережувальної освіти

21 – 22 вересня 2017 року науково-методичною лабораторією основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці (завідувач – Желєзнова Т.П., методисти – Барсукова С.Л., Ткаченко С.В.) комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» спільно з навчальними закладами освіти Маловисківського району був проведений обласний постійно діючий семінар методистів методичних кабінетів (центрів) органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, керівників методичних об’єднань, які відповідають за викладання предмета «Основи здоров’я» та впровадження превентивних здоров’язбережувальних проектів з проблеми «Модернізація методичної роботи в контексті суспільних трансформацій та забезпечення рівного доступу до реалізації якісної здоров’язбережувальної освіти».

У рамках семінару відбулося нетрадиційне навчання з проблеми «Умови реалізації курсу з розвитку соціальних навичок «Вчимося жити разом» шляхом інтеграції у програми підготовки вчителів та учнів навчальних закладів області» у формі методичного кейтерингу під назвою «Модераторські ягідки».

Теоретичну частину заходу розпочала регіональний координатор Желєзнова Тетяна Петрівна на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної освіти імені Василя Сухомлинського». В ході роботи учасники ознайомились з концепцією життєвих навичок, змістом і методикою викладання тренінгового курсу «Вчимося жити разом», роллю предмета «Основи здоров’я» й зазначеного вище курсу в контексті Нової української школи. За допомогою анкетування «ДО» були з’ясовані знання педагогів з питань здорового способу життя і освіти на основі розвитку життєвих навичок.

Практична частина була проведена на базі навчальних закладів Маловисківського району (начальник відділу освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації  – Кравченко С.В., методист методичного кабінету – Рибак В.С):

  • Мар’янівська загальноосвітня школа I-III ступенів Маловисківської районної ради Кіровоградської області (директор Руденко О.А.);
  • Великовисківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Маловисківської районної ради Кіровоградської області (директор Панов О.І.).

Налаштуванню учасників на продуктивну роботу сприяли виступи з питань здоров’язбережувальної превентивної освіти як стратегічного напряму реалізації державної політики в організації роботи загальноосвітніх закладів району     Кравченко С.В. та Рибака В.С., директорів відвіданих закладів – Руденка О.А., Панова О.І.

Особливим став цей етап роботи тим, що надав усім учасникам можливість спробувати себе у ролі тренера та вибірково відпрацювати уроки-тренінги для учнів 1-10 (11) класів за проектом.

Окрім того, учителями зазначених вище закладів були продемонстровані уроки-тренінги з програми «Вчимося жити разом» відповідно до опорних планів їх проведення, а саме:

  • «Як стати толерантним», 3 клас (Кропивницька О.М., учитель Мар’янівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів);
  • «Керування стресами», 7 клас (Шевченко Л.В., педагог-тренер Мар’янівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів І-ІІІ ступенів);
  • «Дружна родина», 3 клас (Жердій В.М., учитель Великовисківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів І-ІІІ ступенів);
  • «Як досягти мети», 10 клас (Сафронов О.М., педагог-тренер Великовисківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів).

Відпрацюванням умінь та поведінкових навичок учасниками став оздоровчо-виховний квест «У здоровому тілі – здоровий дух», який провів для педагогів та учнів учитель Мар’янівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лизень В.М.

Створенню доброзичливої атмосфери і продуктивної роботи на методичному кейтеренгу сприяли допоміжні вправи: зустріч-знайомство, «пазли», афоризми, прийняття правил, вправа «Контракт», руханки тощо.

Робота в групах над нормативно-правовим забезпеченням освітнього процесу надала учасникам можливості висловити свої думки щодо запровадження проекту на місцях, поділитися досвідом та усвідомити недоліки в організації навчально-виховного процесу.

Експрес-опитування «Сьогодні мені було важливо і цікаво…» дало можливість відкрито висловити свої почуття присутнім на заході й змоделювати зміст, напрями та форми роботи з превентивного здоров’язбережувального виховання учнівської молоді у 2017 – 2018 навчальному році в Кіровоградській області.

Висловлюємо вдячність усім педагогічним працівникам заходу за високий рівень підготовки, професіоналізм і творчий підхід в організації та проведенні постійно діючого семінару у формі методичного кейтерингу.

 

Інформацію підготувала: завідувач науково-методичної лабораторії основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та охорони праці Желєзнова Тетяна Петрівна.