Головна » Новини » ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики

ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики

IMG_067031 січня 2016 року на базі Кіровоградського машинобудівного коледжу Кіровоградського національного технічного університету відбувся третій етап Всеукраїнської олімпіади з інформатики. Участь у змаганні взяли 35 учнів 7-11 класів з різних куточків Кіровоградської області.

У процесі організації та проведення олімпіади адміністрацією та науково-методичною лабораторією інформатики та інформаційних технологій навчання комунального закладу «КОІППО імені Василя Сухомлинського», працівниками Кіровоградського машинобудівного коледжу Кіровоградського національного технічного університету проведена значна організаційно-методична робота.

З метою якісної підготовки учнів до ІІІ етапу з 20 січня 2016 року було відкрито доступ до серверу для розв’язування тренувальних вправ і задач, а 30 січня відбувся дистанційний тренувальний тур в якому взяли участь 40 учнів.

На урочистому відкритті зі словами привітання виступили:

Сторожук Микола Володимирович – директор Кіровоградського машинобудівного коледжу, голова організаційного комітету;

Лупан Ірина Володимирівна – доцент кафедри інформатики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, голова журі;

Мельник Валентин Іванович – тренер по підготовці до Міжнародних олімпіад з інформатики, вчитель інформатики Полтавського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості імені А.С. Макаренка, Заслужений вчитель України;

Чала Марина Станіславівна – завідувач лабораторії інформаційних технологій навчання Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського.

У порівнянні з минулими роками спостерігається як збільшення кількості освітніх закладів, які підготували учасників олімпіади, так і підвищення рівня підготовки учасників, зокрема міста Кіровограда, завдячуючі викладачам приватної школи програмування Ш++.

Визначено переможців ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики, відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси Фахової майстерності (наказ Міністерства освіти України №305 від 18.08.98 р.). Заявки на апеляцію учасниками олімпіади не були подані.

Дипломами нагороджено

   Райони (міста)        Дипломи Всього
I II III
м.Кіровоград 1 2 1 4
м.Олександрія 2 1 3 6
Голованівський 1 0 0 1
м.Світловодськ 0 0 2 2
Всього: 4 3 6 13

Оцінювання робіт учасників здійснювалось за результатами запусків відкомпільованих програм-розв’язків на тестових наборах даних. Оцінювалась правильність та ефективність розв’язків. Текст програм-розв’язків не аналізувався.

Учаснику нараховувалась певна кількість балів за тест, якщо його програма завершила роботу у відведений час, та отримані вихідні дані відповідали умові задачі та технічним умовам.

Учасникам олімпіади пропонувалося розв’язати 5 задач. Кожна задача оцінювалася в 100 балів. Максимальна кількість балів, яку міг отримати учасник – 500. За складністю завдання розраховані на відносно високий рівень підготовки учнів з програмування, нестандартне логічне мислення, загальну ерудицію, проте було 1 «прохідне» завдання, яке на думку авторів мали б розв’язати усі учасники.

Загальна оцінка за розв’язання окремої задачі конкретним учасником складалася з суми балів, отриманих ним за результатами виконання всіх тестів з набору тестів для цього завдання в процесі остаточної автоматичної перевірки всіх рішень після закінчення олімпіади.

Визначено переможців ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики, відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси Фахової майстерності (наказ Міністерства освіти України №305 від 18.08.98 р.). Заявки на апеляцію учасниками олімпіади не були подані.

Експертний аналіз розв’язування задач ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики дозволив виділити відповідні уміння, які сформовані на низькому рівні:

  • Група дефіцитів, пов’язаних з роботою з текстами. Виникають труднощі при аналізі умови задачі та пропонованого набору тестів.
  • Група дефіцитів, пов’язаних з аналізом всієї сукупності умов, що містяться в задачі.
  • Невміння зіставляти розрізнені фрагменти, співвідносити загальний вміст з його конкретизацією.

Після змагання, яке пройшло в дружній творчій атмосфері, і поки журі підбивало попередні підсумки, заступник директора з виховної роботи Кіровоградського машинобудівного коледжу Вівсяний Олександр Борисович провів для учасників олімпіади екскурсію машинобудівним коледжем. Екскурсанти дізналися про історію одного з найстаріших навчальних закладів Кіровоградщини відвідали сучасні навчальні аудиторії та майстерні, побачили роботу 3D-принтера, та отримали маленький подарунок роздрукований на цьому принтері.

Після оголошення журі попередніх результатів жоден з учасників не подав апеляцію.

За результатами змагання абсолютним переможцем змагань став Ципко Антон, який надіслав повні розв’язки усіх задач та набрав максимально можливу кількість балів.

Члени журі ухвалили рішення про нагородження

  • дипломом І ступеня:

Карауша Дмитра Олександровича, учня 7 класу навчально-виховного комплексу «Кіровоградський колегіум – спеціалізований загальноосвітній заклад I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад – центр естетичного виховання» Кіровоградської міської ради;

Саєнко Катерину Юріївну, ученицю 9 класу ліцею інформаційних технологій Олександрійської міської ради;

Ципка Антона Владиславовича, учня 10 класу НВК «Голованівська ЗШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка-гімназія»;

Балюка Владислава Сергійовича, учня 11 класу ліцею інформаційних технологій Олександрійської міської ради;

  • дипломом ІІ ступеня:

Баракаєва Ігоря Ігоровича, учня 9 класу комунального закладу “Навчально-виховне об’єднання №25 “Загальноосвітня школа I-III ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання “Ліра” Кіровоградської міської ради;

Коптєва Руслана Валерійовича, учня 10 класу гімназії №9 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області;

Стрільцову Аліну Олегівну, ученицю 11 класу ліцею інформаційних технологій Олександрійської міської ради;

  • дипломом ІІІ ступеня:

Лук’янця Ярослава Івановича, учня 7 класу ліцею інформаційних технологій Олександрійської міської ради;

Котенка Богдана Миколайовича, учня 10 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів №7 Світловодської міської ради Кіровоградської області;

Молчанюка Євгена Валерійовича, учня 10 класу комунального закладу «Педагогічний ліцей Кіровоградської міської ради Кіровоградської області»;

Малолітка Владислава Віталійовича, учня 10 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів №7 Світловодської міської ради Кіровоградської області;

Яворського Вадима Володимировича, учня 11 класу ліцею інформаційних технологій Олександрійської міської ради;

Урсатого Олександра Васильовича, учня 11 класу ліцею інформаційних технологій Олександрійської міської ради.

Далі на переможців олімпіади чекають відбіркові збори та участь в IV турі олімпіади.

Вітаємо усіх учасників олімпіади! Бажаємо їм та їхнім вчителям подальшої плідної праці, творчих успіхів та нових перемог!!!