Головна » Новини » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В 2022 РОЦІ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В 2022 РОЦІ

Значущість результатів будь-якої діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника.

За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Кожен день у світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 осіб, у рік – від 2 до 2,3 мільйона осіб.

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві існує ціла система захисту, яка в Україні отримала назву «Охорона праці». Вона функціонує з урахуванням специфіки того чи іншого виробництва і спрямована на розробку відповідних інструкцій, приписів, правил з техніки безпеки, проведення навчання та інструктажів персоналу тощо.

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Уперше він відзначався у 2003 році.

Ураховуючи повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, всі зусилля країни спрямовані на захист Батьківщини. У цей складний час бізнес та працівники — друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, у тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні i ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, за час збройної агресії в  Держпраці вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 – зі смертельним наслідком.

При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули саме на підприємствах:

соціалъно-культурної сфери — 57 осіб, у тому числі 28 із смертельним наслідком;

транспорту – 12 осіб, у тому числі 7 зі смертельним наслідком; 

енергетики -14 осіб, у тому числі 6 зі смертельним наслідком;

житлово-комунального господарства — 5 осіб, у тому числі 3 зі смертельним наслідком;

інші галузі — 6 осіб.

У середньому три особи щодня гинуть в Україні під час роботи. За всіма нещасними випадками утворені комісії та проводяться спеціальні розслідування.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006  щорічно 28 квітня.

Щороку МОП визначає тему (девіз) всесвітнього дня охорони праці. Як і в усьому світі, в Україні з урахуванням цієї теми розробляють заходи з відзначення Дня охорони праці. Новий девіз Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі – 2022: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 – Act together to build a positive safety and health culture). 

У комунальному закладі «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» з нагоди Дня охорони праці буде проведено ряд заходів, а саме:

  •  Вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві, як у мирний час, так i під час воєнного стану.
  •  Круглий стіл з керівниками структурних підрозділів на тему: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я».
  •  Перегляд працівниками закладу відеоматеріалів інформаційно-теоретичного курсу з практичними аспектом «Знай! Умій! Врятуй!» (відеоматеріали розміщені за покликаннями https://bit.ly/3INYwlQ та https://bit.ly/3DhjlF7)
  •  Опрацювання відеопам’яток за темами: 

Ми прагнемо використати цей день для підвищення обізнаності щодо впровадження безпечної практики на робочих місцях і ролі, яку відіграють служби охорони праці, щодо питань оперативної підготовки працівників до дій у надзвичайних ситуаціях, направлених на збереження життя та здоров’я під час виконання своїх професійних обов’язків, дотримання вимог охорони праці.

Увагу також буде приділено перспективі інтеграції відповідних заходів у системи та політику управління безпеки і здоров’я на роботі на національному рівні та рівні установи.