Головна » Новини » Відкрито меморіальну дошку українському бібліографу Федору Сарані

Відкрито меморіальну дошку українському бібліографу Федору Сарані

00Серед провідних завдань музейної кімнати з історії освіти Кіровоградщини, що діє при комунальному закладі «Кіровоградський обласний інститут післядипломної освіти імені Василя Сухомлинського», залучення педагогів до вивчення та збереження історико-культурної спадщини наших земляків-випускників навчальних закладів. Так, у процесі реалізації регіонально-культурологічного проекту «Кіровоградщина-Кобзареві» для розділу «Наші земляки – лауреати Шевченківської премії» було підготовлено віртуальну виставку, присвячену українському бібліографу, літературознавцю та шевченкознавцю Федору Кузьмовичу Сарані.

Враховуючи маловідомість постаті Федора Сарани, саме музей став ініціатором увічнення пам’яті про відомого земляка, створивши групу, до якої зокрема увійшли директор Йосипівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний начальний заклад» Тетяна Горобець, та відома журналістка, випускниця однієї із шкіл Новомиргорода, Світлана Орел.

Таким чином, до 95-річчя від дня народження Ф.Сарани за підтримки сільської ради і на кошти громади було виготовлено меморіальну дошку відомому земляку, яку відкрито 26 вересня 2016 року під час урочистої лінійки на приміщенні Йосипівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний начальний заклад» Новомиргородського району Кіровоградської області.

Цього дня у школі відбулась зустріч, до програми якої було включено екскурсію «Історію школи, традицій і долей людських – про це дізнаємось із музеїв шкільних» – стежинами шкільних кімнат-музеїв; презентацію про життя і творчість Ф.Сарани «У цім краю, де серця рідна пристань», де автори відзначили, що Федір Кузьмович народився і навчався в Йосипівці, постійно приїздив у село, спілкувався з педагогами, краєзнавцями, журналістами, щедро дарував свої твори. За заповітом похований на місцевому цвинтарі поруч із батьками.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Сарана_Федір_Кузьмович

На урочистостях були присутні дочки Федора Кузьмовича – Тетяна та Наталя; його друзі, односельці, журналісти, краєзнавці, педагоги й учні школи, а також представники влади – голова районної ради Сергій Совенко та сільський голова Валентина Снісаренко. Також вшанувати пам’ять про Федора Сарану приїхали Олег Бабенко, директор Державного архіву Кіровоградської області, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Інна Вівсяна, доцент кафедри історії України Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка; Лариса Гайда, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського», керівник музею історії освіти Кіровоградщини; Надія Лісняк, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури; Світлана Орел, журналістка, та Павло Рибалко, завідувач фондами Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

За значний внесок у процес дослідження, збереження й популяризацію історико-культурної спадщини рідного села, а також дослідження життя й творчості відомих земляків голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олег Бабенко вручив подяку від Спілки педагогічному колективу школи та добірку краєзнавчої літератури. Адже звичайна сільська школа на сьогодні створила й активно використовує у навчально-виховному процесі цілий музейний комплекс: музей історії села, музей історії школи (з експозицією про Федора Сарану), етнографічний музей-світлицю та кімнату Василя Сухомлинського. Тепер до нього долучено ще й меморіальну дошку.

Напередодні Тетяна Сарана-Коровіна передала до фондів обласного краєзнавчого музею колекцію творів Архипа Тесленка з колекції свого батька – Федора Сарани, який у 1956 році склав тематичний бібліографічний покажчик.

Інформаційні ресурси з теми:

Інформацію підготувала:

Л.А.Гайда, методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я