Головна » Новини » ІV обласні краєзнавчі Куценківські читання на Кіровоградщині

ІV обласні краєзнавчі Куценківські читання на Кіровоградщині

         15 лютого 2011 року у Кіровограді з нагоди 50-річчя знахідки Глодоського скарбу відбулись ІV обласні краєзнавчі Куценківські читання, на яких розглядались проблеми археології та давньої історії краю. Це спільний проект відділу охорони культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, міського літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого та обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

     Мета читань – увічнення пам’яті відомого краєзнавця, ученого-літературознавця Леоніда Васильовича Куценка, популяризація його дослідницьких ідей, а також залучення науковців, педагогів, співробітників музеїв, студентів та учнівської молоді до вивчення, дослідження і збереження історико-культурної спадщини давньої історії краю.
     Оскільки Леонід Васильович був людиною багатогранною, щиро цікавився усіма напрямками краєзнавства, зокрема і давньою історією краю, то вперше за останні десятиліття до обговорення проблем збереження та популяризації місцевих пам’яток археології запрошено усіх зацікавлених.
     Серед проблематики читань 2011 року – історія археологічних досліджень краю, стан дослідження та збереження пам’яток археології та давньої історії, сучасні археологічні дослідження та розвідки краєзнавців, археологічні зібрання у музейних колекціях та у місцевій символіці, шляхи популяризації давньої історії та археології та використання потенціалу у туристичній діяльності, залучення учнівської та студентської молоді до проблем дослідження й збереження історико-культурної спадщини.
     Присутні заслухали доповіді, серед яких: «Про діяльність Кіровоградської охоронної археологічної експедиції» (М. Тупчієнко), «Про створення археологічної карти Кіровоградщини» (О. Чорний), «Пам’ятки археології національного значення на території краю» (В. Собчук), «Археологічні пам’ятки в колекції обласного краєзнавчого музею» (П. Рибалко), «Про підготовку навчальної програми курсу за вибором «Археологія та давня історія краю» (Л. Гайда), «Археологічні дослідження Пантелеймона Куліша на Олександрівщині» (В. Білошапка). Цікавими виявились і повідомлення краєзнавців та педагогів – С. Головка (Ульяновський район), Н. Бібік (м.Бобринець), І. Порхун (м. Новоукраїнка), С. Колісніченка (м.Помічна) та А. Бутка (м.Світловодськ).
     Учасники читань обговорили пропозиції щодо відзначення 250-річчя від початку розкопок відомого Мельгуновського кургану (1763), які стали початком археологічних досліджень на території України.
     Під час читань було презентовано діяльність відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації у галузі охорони пам’яток археології та прийнято рішення про створення постійно діючої секції археології та давньої історії обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

 

Л.А.Гайда

 

 

виступ С.Колісніченка м. Помічна

Коментарів немає