Головна » Новини » Розширюємо інформаційно-освітній простір користувачів:реалії сьогодення.

Розширюємо інформаційно-освітній простір користувачів:реалії сьогодення.

  Швидкий темп інформатизації суспільних процесів суттєво змінив пріоритети державної політики у сфері освіти, серед яких «інформатизація освіти та удосконалення бібліотечного та інформаційно-ресурсного забезпечення освітнього процесу», як наголошується у Національній стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року.

Вагому роль в інформаційно-ресурсному забезпеченні освітнього процесу навчальних закладів відіграють бібліотеки, які й сьогодні є невід’ємним і важливим компонентом його ефективності. На них покладається місія забезпечення, у межах своєї компетенції, реалізації стратегічних завдань освітянської галузі та безпосередньо свого навчального закладу, що має чітко відбиватися на їх діяльності.

Актуальним на сьогодні є питання щодо можливостей здійснення бібліотекою системної й оперативної інформаційної підтримки та розширення інформаційно-освітнього середовища навчального закладу, найбільш повного забезпечення попиту на інформацію, задоволення соціокультурних, самоосвітніх і дозвіллєвих потреб користувачів. 

Тож, питання науково-методичного супроводу функціонування бібліотек в інформаційно-освітньому середовищі навчального закладу та готовності їх працівників до роботи у новому інформаційно-освітньому полі, стало предметом обговорення у рамках чергового засідання постійно діючого семінару спеціалістів відділів, управлінь освіти; методистів методичних кабінетів (центрів) відділів, управлінь освіти райдержадміністрацій, міських рад з бібліотечних фондів з проблеми «Науково-методичний супровід діяльності бібліотекарів навчальних закладів у контексті розширення інформаційно-освітнього простору користувача», яке відбулося 14 травня 2015 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського». 

У рамках заходу було представлено слухачам мультимедійну презентацію «Бібліотека в інформаційно-освітньому середовищі начального закладу», на основі якої обговорювалися реалії та перспективи реалізації даного питання. Обговорення перейшло у активну дискусію з проблеми «Роль методичних служб у розширенні інформаційно-освітнього простору користувачів: думка фахівця», під час якої Н.І. Рябчун, методист методичного кабінету відділу освіти Світловодської РДА, презентувала власне бачення її реалізації у виступі «Розвиток професійної компетентності бібліотекарів щодо використання сучасних ІК-технологій для розширення інформаційного простору користувачів» (презентація додається). С.І. Тацієнко, методист методичного кабінету відділу освіти Компаніївської РДА, зосередилася на питанні «Мотивації бібліотекарів району щодо розширення інформаційно-освітнього простору засобами інтерактивних методичних форм». Н.В. Романич, методист методичного кабінету відділу освіти Маловисківської РДА, розширила дану тематику та розкрила власне бачення вирішення даного аспекту в презентації «Формування регіонального інформаційно-бібліотечного простору», розміщену на власному блозі.

На темі «Краєзнавчі ресурси регіону як складова інформаційно-освітнього простору» акцентувала увагу слухачів Л.А. Гайда, методист НМЛ виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського». 

Ю.В. Міцай, завідувач НМЛ виховної роботи і формування культури здоров’я, зосередила увагу на питанні«Використання потенціалу інформаційно-освітнього простору регіону, навчального закладу у вихованні громадян-патріотів України», під час якого провела майстер-клас «Україна – єдина країна».

У ході круглого столу «До скарбнички методиста: досвід, ідеї щодо використання можливостей культурно-освітнього середовища регіону, Інтернет-мережі та власних веб-ресурсів для розширення інформаційно-освітнього простору користувачів» презентували свої методичні знахідки методисти і бібліотекарі, зокрема: 

«Результативність діяльності творчої групи бібліотекарів Добровеличківського району у розширенні та використанні інформаційно-освітнього простору» розкрили Л.А. Клібанович, бібліотекар методичного кабінету відділу освіти, молоді і спорту Добровеличківської РДА, та Т.В. Ружанська, керівник районної творчої групи бібліотекарів, провідний бібліотекар Помічнянської ЗШ І-ІІІ ступенів № 3 Добровеличківської РДА. Вони презентували методичні та бібліографічний посібники «Мій рідний край – у центрі України» (презентація і посібник), які були створенні за результатами роботи творчої групи. 

Важливого значення у реалізації проблеми методичні служби надають власним web-джерелам, на чому акцентувала увагу, Л.П. Попадик, методист методичного кабінету відділу освіти Ульяновської РДА, у виступі «Власні web-ресурси методиста і бібліотекаря як оперативне та актуальне джерело інформації».

Інформацію підготувала Дяченко Н.І.,
методист НМЛ виховної роботи і формування культури здоров’я 

 


Коментарів немає