Головна » Новини » Перше засідання обласної творчої групи «інтелектуально-пізнавальні ігри як засіб формування ціннісних орієнтацій учнів»

Перше засідання обласної творчої групи «інтелектуально-пізнавальні ігри як засіб формування ціннісних орієнтацій учнів»

19 лютого 2019 року відбулося перше засідання обласної творчої групи з проблеми «Інтелектуально-пізнавальні ігри як засіб формування ціннісних орієнтацій учнів». До участі у роботі долучилися заступники директорів закладів освіти з виховної роботи, педагоги-організатори, працівники закладів позашкільної освіти. Творча група працювала на базі Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості, який упродовж останніх років є осередком інтелектуального руху області та місцем проведення обласних і регіональних чемпіонатів з інтелектуальних ігор для школярів та молоді.

На початку засідання завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Міцай Ю.В. окреслила мету і основні завдання роботи творчої групи. У своєму виступі вона наголосила про доцільність упровадження в освітній процес нових педагогічних технологій, що спрямовані на розвиток та саморозвиток творчої особистості.

Методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Пляка С.М. звернув увагу учасників групи на виховний потенціал, якій мають інтелектуально-пізнавальні ігри, на особливості їх використання в освітньому процесі, що допомагає педагогу зробити роботу з учнями більш захопливою. Саме цікавість гри створює сприятливі умови для розвитку дітей, формування у них життєвих компетентностей. Доречне застосування ігор вносить різноманіття та зацікавленість процесом здобуття нових знань. Також у виступі було висвітлено актуальні питання, що стосуються програмного забезпечення роботи гуртків інтелектуальних ігор та участі педагогів у конкурсах фахової майстерності.

Кизименко В.О., методист КПНЗ «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості», здійснив екскурс в історію інтелектуального руху області та ознайомив присутніх із ключовими засадами проведення чемпіонату області з інтелектуальних ігор серед школярів. У ході роботи ним було висловлено конструктивні пропозиції щодо вдосконалення організації проведення майбутніх чемпіонатів, зокрема щодо об’єднання команд на відбіркових етапах за територіальним принципом (наприклад, східний та західний дивізіони), проведення для тренерів і керівників команд навчальних семінарів-практикумів, які передуватимуть початку сезону та знайомитимуть з особливостями інтелектуальних ігор.

Досвідом особливостей своєї роботи щодо організації проведення регіональних чемпіонатів і турнірів з інтелектуальних ігор поділилися Аброскіна О.В., керівник міської інтелект-ліги «Ризик» (засновано на базі КЗ «Навчально-виховне об’єднання № 25 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання «Ліра» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області»), та Кісіль С.І., заступник з навчально-виховної роботи Маловисківської гімназії Маловисківської міської ради.

Умовно другу частину засідання було присвячено практичній реалізації використання ігрових технологій. Спікерами виступили відомі в області та Україні педагоги, які готують команди учнів, які стають переможцями інтелектуальних турнірів різних рівнів. Окрім того, вони самі є досвідченими гравцями в інтелектуальні ігри і у них є чому повчитись.

Керівник гуртка ЦДЮТ «ЗОРІТ» Новоукраїнської міської ради Каєнко О.В.розповів про популяризацію інтелектуальних ігор «Своя гра» та «Ерудит-Квартет» серед учнів з використанням потенціалу начальних предметів. У свою чергу, керівник клубу інтелектуального розвитку НВО «Олександрійська гімназія імені Т.Г. Шевченка – загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – школа мистецтв» Олександрійської міської ради Ціпов’яз Л.В. для членів творчої групи показала моделі інтелектуально-пізнавальні ігор для різновікової аудиторії учнів. Олександр Васильович і Лариса Валеріївна навели яскраві приклади авторських запитань, що було досить корисно для педагогів, які освоюють тонкощі проведення ігор із дітьми. Для цих педагогів у нагоді буде і подароване видання «Теорія і практика інтелектуальних ігор» від укладача Кизименка В.О.

Рибалка І.В., керівник гуртка КЗ «Навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів № 16 – дитячий юнацький центр «Лідер» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», учні якої здобувають неодноразові перемоги в інтелектуальних змаганнях, розкрила власні особливості організації навчально-тренувального процесу.

Наприкінці роботи було визначено низку проблемних питань та завдань, над вирішенням яких працюватимуть учасники творчої групи заочно до наступної зустрічі 12 листопада 2019 року. Всі активні учасники творчої групи, які виступили під час засідання творчої групи, отримали сертифікати комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського».

Для ефективної комунікації та оперативної взаємодії найближчим часом планується створення тематичної групи у соціальній мережі Facebook, що об’єднає членів творчої групи.

Фотозвіт >>>.

Інформацію підготував методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я Пляка Сергій Миколайович.