Головна » Новини » Обласний семінар-тренінг для вчителів предметів духовно-морального спрямування

Обласний семінар-тренінг для вчителів предметів духовно-морального спрямування

016-7 жовтня 2016 року було проведено обласний семінар-тренінг для вчителів предметів духовно-морального спрямування, у якому взяли участь учителі етики та християнської етики із Знам’янського, Кіровоградського, Новомиргородського, Новоукраїнського, Олександрівського, Петрівського районів та міста Кропивницького.

6 жовтня слухачі були ознайомлені зі змінами в нормативно-правовій базі та тенденціями викладання предметів духовно-морального спрямування. Завідувач кафедри педагогіки, психології і корекційної освіти О.Е. Жосан звернув увагу присутніх на те, що в концепції «Нова українська школа» міститься чимало завдань щодо виховання громадянина і патріота, а також формування в учнів ціннісного ставлення до людини. Слухачі переглянули та обговорили відеоматеріали про концептуальні засади викладання предметів духовно-морального спрямування в школі.

Учитель християнської етики КЗ «Петрівський НВК «загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів – гімназія» Петрівської районної ради Кіровоградської області М.А. Царук провів майстер-клас «Особливості викладання християнської етики в школі».

Сучасними формами і методами позакласної та позашкільної роботи з предметів духовно-морального спрямування зі слухачами поділилася методист лабораторії інформаційно-методичного забезпечення освітнього процесу О.П. Ніколаєва.

З методикою організації та проведення екскурсій у процесі викладання етики і християнської етики вчителів ознайомив старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти, кандидат історичних наук Ю.С. Митрофаненко.

Можливості проектної діяльності з християнської етики в процесі позашкільної виховної роботи учасники семінару обговорили з настоятелем Соборного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці протоієреєм Євгенієм Назаренком та священиками Сергієм Новаком і Романом Загоруйком у приміщенні Центру морального і естетичного виховання, що працює при  храмі.

7 жовтня заняття проводилися на базі гімназії № 9 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області. Слухачі відвідали і проаналізували уроки з християнської етики у 6, 8 та 10 класах з тем: «Мужність. Готовність до захисту Батьківщини. Давид і Голіаф», «Милосердя та співчуття. Притча про милосердного самарянина», «Свобода волі – наша здатність самовизначення стосовно добра і зла. Усвідомлення своєї свободи і необхідності каяття. Таїнство покаяння». Учителі О.В. Гетман, Н.В. Дуняшенко і Н.В. Довгалюк використовували на уроках різноманітні методи і форми викладання з метою як активізації пізнавальної діяльності учнів, так і забезпечення розвитку аналітичних і мовленнєвих умінь школярів.

На круглому столі «Шляхи удосконалення роботи з розвитку особистості школяра в процесі вивчення предметів духовно-морального спрямування» досвідом організації позакласної виховної роботи з використанням християнських цінностей поділилися О.В. Вовк, Н.Г.Патріман, Т.Д.Руденко, Я.В. Сіренко, О.В. Пуга. Директор гімназії № 9 Н.М.Коваленко розповіла про здобутки колективу гімназії, результати багаторічного педагогічного експерименту з проблеми «Формування духовності особистості на засадах традиційних християнських цінностей», який проходив на базі закладу, та труднощі, що виникають у процесі впровадження його результатів у навчально-виховний процес.

Учасники семінару висловили подяку адміністрації й колективу гімназії за гостинність та запропонували всім учителям предметів духовно-морального спрямування шукати шляхи більш тісної та плідної співпраці. Зокрема, було озвучено пропозицію, враховуючи невелику кількість  учителів, які викладають предмети духовно-морального спрямування, створити їх обласне методичне об’єднання, у рамках якого можна було б якісно і оперативно обговорювати актуальні проблеми навчально-виховного процесу, використовуючи як очні, так і дистанційні форми спілкування.

Репортаж з семінару

Інформація підготовлена працівниками кафеди педагогіки, психології і корекційної освіти
КЗ «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти  імені Василя Сухомлинського»