Головна » Новини » Про участь у роботі Міжнародної конференції «Громадська реформа музейного менеджменту та маркетингу»

Про участь у роботі Міжнародної конференції «Громадська реформа музейного менеджменту та маркетингу»

     14 по 16 березня 2011 року у Києві відбулась непересічна подія – вперше в історії музейної справи України недержавні організації об’єднали свої можливості і зібрали представників музеїв різних типів – державних, відомчих та громадських. Було проведено конференцію «Громадська реформа музейного менеджменту та маркетингу». Організатори – Фонд «Відродження», Фонд «Україна 3000» Катерини Ющенко та Фонд «Розвиток України» Ріната Ахметова взяли на себе не тільки усі витрати на проведення конференції, а й запросили цікавих спеціалістів та громадських діячів до спілкування.

     Конференція була дійсно міжнародною, на ній представили свій досвід і бачення подальшого розвитку музейної справи у світі: Лариса Плетнікова, директор Центру сучасної культури Казахстану; Алла Сташкевич, представник Інституту культури Білорусії; Михайло Гнєдовський, директор інституту культурної політики Росії; Віргіліюс Повілюнас, директор Тракайського музею з Литви; Пьотр Гураєць, керівник освітнього відділу Музею-палацу з Польщі.
     Викликала зацікавленість присутніх пленарна доповідь «Позбавимося наших борід: створення музею 21 століття для України» експерта музейної справи США Лінди Норіс.
     Основну роботу з підготовки заходу здійснив Центр розвитку музейної справи в Україні, який працює вже 5 років. Серед найбільш відомих його справ – створення сайту «Музейний простір України», спеціалізованої музейна бібліотеки, презентація проектів Програми підтримки музейних працівників України на 2011-2012 роки, Всеукраїнської акції «Музейна подія року», спеціального конкурсу від Польського інституту тощо.
     Унікальність заходу полягала також і в порядку відбору учасників, який здійснювався шляхом заповнення анкет усіма бажаючими через інтернет-мережу. Оргкомітетом були відібрані ті, чия діяльність зацікавила фахівців, основному це представники державних музеїв, які здійснюють інноваційні проекти та працівники невеликих музеїв міст, селищ і сіл України, у тому числі тих, хто працює на громадських засадах.
     Усіх об’єднала творча атмосфера й зацікавленість, можливості для обміну досвідом та бажання розвивати музейну галузь України. Від Кіровоградщини до участі у проекті були запрошені В.Білошапка, головний зберігач фондів Олександрівського районного краєзнавчого музею; Л.Гайда, керівник музейної кімнати з історії освіти Кіровоградщини; Т.Кулик, директор Знам’янського міського краєзнавчого музею; В.Талашкевич, керівник медіа-центру «Весь Кіровоград», Т.Ткаченко, директор обласного художнього музею та З.Шевченко, керівник етнографічного музею Хмелівської загальноосвітньої коли І-ІІІ ступенів Маловисківського району.
     Зрозуміло, що десятиліттями знаходячись в інформаційному вакуумі, спраглі за сучасною фаховою інформацією, музейники були вражені як змістом почутого, так і самими формами його подання, а це – круглі столи, панельні та авторські презентації, практичні тренінги, робота учасників у малих групах. Одна зустріч змінювала іншу, тематика – найактуальніша: «Інновація – шлях до подолання викликів, спричинених фінансової кризою», «Музей: помічники, благодійники, партнери – зворотний бік Місяця», «Співпраця з музеєм – чи завжди успіх? Досвід благодійних фондів України та неурядових громадських організацій», «Перетворення музею на центр громадської активності», «Діалоги з владою. Чи є шанс бути почутим?» тощо. Особлива увага приділена перспективам співпраці з благодійними фондами, мобілізації ресурсів громад для розвитку культурологічно-музейних проектів на місцях.
     Зустріч з письменницею, публіцистом і філософом Оксано Забужко стала завершальним позитивним акордом інтелектуального спілкування представників з усіх куточків України. Письменниця теж була приємно вражена, що музейники читають її книги, обізнані із різнобічною творчістю. Присутні могли придбати книги О.Забужко та взяти автограф.
     Безперечно музейне середовище України отримало потужний імпульс до подальшого розвитку.


Коментарів немає