Головна » Новини » Фінальний етап конкурсу «Учитель року – 2022» у номінації «Біологія»

Фінальний етап конкурсу «Учитель року – 2022» у номінації «Біологія»

Цього року Кіровоградську область в другому турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022» у номінації «Біологія» представляла Ставенко Олена Петрівна.

Олена Петрівна вже 14 років працює вчителем біології комунального закладу «Олександрівський ліцей №2» Олександрівської селищної ради Кропивницького району. Закінчивши Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, почала свою педагогічну діяльність ще у 2008 році в Соснівській школі, згодом перейшла у Розумівську, в якій працювала до 2011 року. За ці роки здобула першу кваліфікаційну категорію, цього року знову проходить атестацію – вже на вищу категорію.

В освітньому процесі Олена Петрівна дбає не тільки про рівень власної діяльності (викладання), але й діяльності учнів (учіння), орієнтуючись на сучасні запити суспільства до навчання, спрямовані на стимулювання навчально-пізнавальної діяльності, що формує позитивне ставлення до навчання. Тому вона організовує навчання таким чином, щоб кожен учень мав змогу впливати на організацію своєї власної діяльності. При цьому інструментом вчителя стали інформаційно-комунікаційні технології, а сучасні технічні засоби – потужним інструментарієм. На уроках педагог практикує використання квест-уроків, що дозволяє поєднувати різноманітні інтерактивні методи та форми навчання, активно проваджує цифрові технології, зокрема: мобільні додатки з 4D технологіями: анатомія 4D (Девар Кідс) та Аnimal 4D; 3D анімації в навчальній програмі Mozaweb; онлайновий сервіс для створення інтерактивних вправ; мобільні додатки з тестовими завданнями; технологію «Майндмеппінг»; «Хмари слів»; комікси.

У якийсь момент вчитель відчула ознаки професійного вигорання тому погодилася на пропозицію взяти участь у фаховому конкурсі. Він став для неї можливістю систематизувати все надбане в щоденній копіткій педагогічній праці, дозволив зробити крок на шляху до педагогічної зрілості, заявити про себе як про творчу особистість, компетентного фахівця, людину, яка іде в ногу з часом і відкрита для всього нового.

Перший обласний етап конкурсу проходив ще у лютому цього року. Тоді Ставенко О.П. посіла перше місце та виборола право брати участь у другому турі. Через початок повномасштабної війни в Україні, дату проведення якого було перенесено з березня на листопад, випробування проходили у дистанційному форматі. Олена Петрівна достойно пройшла всі 5 конкурсних випробувань, намагалась максимально ефективно виконати поставлені завдання, продемонструвала високий рівень професіоналізму, педагогічної майстерності та ерудиції, стійкості та вміння швидко адаптуватися до будь-яких непередбачуваних життєвих ситуацій. Проходячи складні, але дуже цікаві випробування на кожному етапі, долаючи відключення електроенергії та перебої із мережею Internet, Ставенко О.П. за результатами фінальних конкурсних завдань виборола почесне VI місце.

На завершення хочеться акцентувати увагу на тому, що сьогодення вимагає від кожного з нас творчого підходу до своєї справи, тому актуальними залишаються слова К.Д. Ушинського про те, що вічно винаходити й удосконалюватися – ось єдиний курс учительського життя. Бажаємо Олені Петрівні подальших успіхів у професійній сфері, надалі не зупинятися у пошуках, творити, бути щасливою і дарувати щастя іншим. Тільки так можна відчути задоволення від своєї праці і побачити вогники цікавості в очах учнів. Вперед до нових професійних перемог!