Головна » Новини » Історія Онуфріївського району

Історія Онуфріївського району

     Постриган В., Сурмило В. Історія Онуфріївського району. – Кременчук, 2010 – 176 с.
     Видання здійснене на кошти А.К.Бондаренка

     Книга є першим комплексним дослідженням з історії Онуфріївщини, де представлено розмаїту картину подій з найдавніших часів до 50-х років ХХ століття.

     Автори намагались найбільш повно викласти події та діяльність жителів в історичний ретроспективі. Вперше детально висвітлено питання давньої історії краю, археологічних знахідок, здійснено опис подій, що відбувались не терені краю – битви на Куруковому озері, битви на Жовтих водах, організації поселень Нова Сербія та Новослобідське козаче поселення, особливості колонізаційних процесів на території Новоросійської та Херсонської губерній тощо. Пам’ятні місця, родини місцевих дворян їх маєтки, вплив на розвиток культури і освіти краю. Цікавими є відомості про топонімічні особливості краю, зміни назв населених пунктів. Читач на основі документів може ознайомитись із складним і суперечливим міжвоєнним періодом, події та діяльність жителів району. При підготовці книги опрацьовано значну кількість джерел, фотографій, карт, малюнків.
     Книга рекомендується для педагогів, краєзнавців, широких кіл громадськості, кого цікавлять проблеми регіональної історії.

     Про авторів:

     Постриган Віталій Вікторович
     Народився 8 березня 1981 року в селищі Онуфріївка, у 1998 році закінчив місцеву школу. 2005 року закінчив Кіровоградський соціально-педагогічний інститут «Педагогічна академія» за спеціальністю «вчитель історії, історик».
     У 2006-2009 роках працював методистом з туристично-краєзнавчого напрямку в Онуфріївському будинку позашкільної роботи, з 2009 року – вчитель історії Павлиської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. В.О. Сухомлинського.
     Коло інтересів та зацікавлень: історія, географія, краєзнавство, футбол, політика.

     Сурмило Василь Іванович
     Народився 6 лютого 1957 року в селищі Онуфріївка. В 1974 році закінчив Онуфріївську середню школу, далі навчався у Балтійській мореходній школі, потім служба в рядах ВМФ. З 2003 року працює охоронцем у торговій мережі «Добробут».
     Автор збірки оповідань «Легенди Онуфріївщини» (2008) та книжки про остарбайтерів Онуфріївського району «Украдена молодість» (2006).
     Коло інтересів та зацікавлень: історія, краєзнавство, військова справа, геральдика, нумізматика.

     Бондаренко Анатолій Костянтинович – головний меценат, за допомогою якого і видано книгу (на 90 відсотків).
     Народився 19 березня 1939 року в місті Оренбург (Росія). В 1945- 1956 роках проживав в селищі Онуфріївка, де і закінчив місцеву середню школу. Закінчив Одеський електротехнічний інститут зв’язку. В 1964- 1996 роках працював у Чорноморському морському пароплавстві. З 2009 року активно цікавиться історією Онуфріївського району.


Коментарів немає