Головна » Новини » ІНФОРМАЦІЯ ПРО УЧАСТЬ У РІЗДВЯНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗУСТРІЧАХ, ПРИСВЯЧЕНИХ ПАМ’ЯТІ ОЛЕКСАНДРА ЗАХАРЕНКА

ІНФОРМАЦІЯ ПРО УЧАСТЬ У РІЗДВЯНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗУСТРІЧАХ, ПРИСВЯЧЕНИХ ПАМ’ЯТІ ОЛЕКСАНДРА ЗАХАРЕНКА

  Доброю традицією Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників стало проведення на початку січня Різдвяних педагогічних зустрічей, які вже вп’яте збирають педагогічних працівників Черкаської області та гостей з інших областей для вшанування пам’яті видатного педагога ХХ століття, Заслуженого учителя України, академіка Академії педагогічних наук України, директора Сахнівської школи Корсунь-Шевченківського району, що на Черкащині – Олександра Антоновича Захаренка.

 Цього року отримали можливість взяти участь у заході працівники Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського Пляка С.М. та Скрипка Г.В.

Із вступним словом до учасників Різдвяних зустрічей звернулась Чепурна Н.М., ректор Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, яка зазначила, що педагогічний талант і педагогічний подвиг О.А. Захаренка назавжди став національним педагогічним надбанням, яке освітянська громада зберігає та примножує. Певною мірою поширенню ідей Олександра Захаренка сприяє проведення цих педагогічних зустрічей.

Перший заступник начальника Головного управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Славінська О.І. вказала на те, що О.А. Захаренко був не тільки творчим учителем і мудрим директором, а глибоким теоретиком і науковцем, який продукував нестандартні педагогічні ідеї. Фактично саме Олександр Антонович став творцем однієї із шкіл нового типу, в якій здійснювалось особистісно зорієнтоване навчання і виховання. Він був основоположником педагогіки, яка отримала назву «педагогіка добротворення».

Жалдак О.Д., голова Черкаського обкому профспілки працівників освіти і науки України, відзначила, що педагогічні ідеї О.А. Захаренка – золота скарбниця педагогіки, яка залишилась нам від нього у спадок.

З ініціативи делегації Корсунь-Шевченківвського району під керівництвом начальника відділу освіти Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Полтавець Ю.В. було запалено 3 свічки – Добра, Любові та Пам’яті.  

У Різдвяних педагогічних зустрічах брав участь син О.А. Захаренка – С.О. Захаренко, доцент кафедри загальної педагогіки і психології Навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Він досліджує творчу спадщину свого батька і доносить його ідеї до навчальних закладів та педагогічних працівників.

У своєму виступі методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я Пляка С.М. розкрив тему «Виховання громадянина патріота у контексті педагогічних ідей В.О. Сухомлинського та О.А. Захаренка», а методист науково-методичної лабораторії інформатики та інформаційних технологій навчання Скрипка Г.В. – «Розвиток ІКТ-компетнетності вчителя математики на основі гуманістичних ідей 

О.А. Захаренка».

Закликала вивчати та впроваджувати ідеї Олександра Захаренка молодими педагогами Деміденко Н.В., учитель біології Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, голова ради молодих вчителів м. Сміли.

Доцент кафедри педагогіки Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Крутенко О.В., яка відзначила, що педагогіка Олександра Захаренка – це феноменальне явище. Будучи добрим аналітиком, він зумів виокремити найбільш продуктивні ідеї своїх попередників і об’єднати їх у власну педагогічну систему. І чим більше заглиблюємося в сутність системи О.А. Захаренка, тим більше дивуємося її стрункості, чіткості, послідовності, логічності.

Як упроваджуються ідеї О.А. Захаренка щодо реалізації принципів та функцій державно-громадського управління сільською школою розповідав директор Степанівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Драбівської районної ради Дзега В.Д.

Досвідом упровадження ідей О. Захаренка у практику сучасної сільської школи щодо виховання соціальних цінностей в учнів поділилися Кононенко С.І., заступник директора Великоканівецького навчально-виховного комплексу Чорнобаївської районної ради, та Гончаренко Т.І., директор Подільського навчально-виховного комплексу Золотоніської районної ради.

Весь захід був проведений в доброзичливій та теплій атмосфері. Позитивних емоцій учасникам додали виступ-привітання навчальних закладів Черкаської районної ради та перегляд фільму «Педагогічна симфонія Олександра Захаренка».

Окремо слід відзначити, що для членів делегації від Кіровоградської області було організовано екскурсію до музею історії освіти Черкащини, де зібрано велику кількість документів, фотографій, шкільних підручників та інших експонатів, зокрема і таких, що висвітлюють діяльність О.А. Захаренка.

Учасники Різдвяних зустрічей отримали велике інтелектуальне задоволення від спілкування з однодумцями, встановили нові зв’язки для співпраці та співробітництва і отримали потужний імпульс для подальших творчих звершень. Сподіваємось, що традиція проведення Різдвяних зустрічей залишиться незмінною і надалі небайдужі педагоги продовжуватимуть втілювати ідеї О.А. Захаренка у життя.

Дякуємо організаторам за запрошення, гостинний прийом та проведення заходу на високому рівні Різдвяних зустрічей. Особливі слова подяки Чепурній Н.М. та Крутенко О.В. за турботу, яку вони виявили до учасників із Кіровоградської області.

Фотозвіт.


Коментарів немає