Головна » Новини » Фартушняк Дмитро Іванович

Фартушняк Дмитро Іванович

     Вивченню історії рідного краю присвятив своє життя сільський вчитель Дмитро Іванович Фартушняк. Народився він 7 жовтня 1922 року у селі Давидівка Голованівського району Кіровоградської області, закінчив Підвисоцьку середню школу, у 1939-1941 роках навчався в Одеському індустріальному інституті. З 1941 року брав участь в обороні Одеси, в 1944-45 – воював на 2-му та 3-му Українських фронтах, учасник Яссо-Кишинівської, Будапештської, Віденської та Празьких військових операцій. Нагороджений орденами – Слави ІІІ ступеня, Вітчизняної війни ІІ ступеня, «За мужність» ІІІ ступеня та 16 медалями.
     У повоєнний час Дмитро Іванович працював у Перегонівській та Полониській середніх школах і водночас навчався на історичному факультеті Одеського державного університету.
     З 1953 по 1994 рік працював вчителем історії у селі Підвисокому. Увесь цей час збирав краєзнавчі матеріали, на основі яких у 1967 році було створено музей історії села. Ним вивчено й систематизовано величезну кількість документів, пам’яток та речових джерел, які зібрано на полях біля села та у місцевих жителів. Оформлення музею було здійснено за підтримки колгоспу «Дружба». В експозиції представлено 42 стенди і вітрини. Понад 2 тисячі експонатів ілюструють історію села від найдавніших часів до сьогодення. Приймаючи відвідувачів у музеї, Дмитро Іванович розповідав також про одне з найбільших поселень трипільської культури – Володимирівську стоянку.
     Унікальним є музейне зібрання присвячене початку Великої Вітчизняної війни, коли з 1 по 7 серпня 1941 року тут проходили важкі оборонні бої. У межиріччі річок Ятрані і Синюхи потрапили в оточення близько 65 тисяч наших воїнів. У повісті «Зелена брама» Євген Долматовський описує вказані події. Спогади надіслали понад 200 ветеранів 6 та 12 армій, які були в оточенні. Дмитро Іванович разом з учнями за багато років повертали імена загиблим воїнам, описували їх подвиги. У музеї зібрано спогади про ветеранів військових частин і підрозділів, відомості про 249 воїнів-односельчан, які віддали своє життя за свободу рідного краю.
     Дмитро Іванович Фартушняк з 1967 року по 2001рік був незмінним директором музею с. Підвисоке. якому у 1973 році було присвоєно звання «Народний».
     У 1974 році Д.І.Фартушняку було присвоєно звання Заслуженого працівника культури, а у 2000, за багаторічні дослідження маловідомих сторінок історії Великої Вітчизняної війни на Новоархангельщині, створення у Підвисокому історичного музею та публікацію серії історико-краєзнавчих нарисів у періодичних виданнях він став лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова.

Л.А.Гайда
(За виданням Гайда Л.А. Вчителі-краєзнавці, засновники музеїв Кіровоградщини. – Кіровоград: Центрально-Українське вид-во, 2004. – 56 с.) 


Коментарів немає