Головна » Новини » Про проведення І обласних пам’яткознавчих студій імені Євгенії Чабаненко

Про проведення І обласних пам’яткознавчих студій імені Євгенії Чабаненко

     З 2012 року започатковуються обласні пам’яткознавчі студії, присвячені пам’яті нашої землячки Євгенії Михайлівни Чабаненко, яка здійснила вагомий внесок у розвиток українського пам’яткознавства та краєзнавства.

     Народилась Євгенія Гонитель 12 листопада 1928 року у Малій Висці, в сім’ї робітника, за національністю і та життєвим кредо – щира українка. Навчалась у Маловисківській школі №3, Кіровоградському педагогічному училищі, на заочному відділенні географічного факультету Одеського державного університету імені І.Мечникова.
      Працювала на комсомольській роботі – інструктором, згодом завідувачем відділу Кіровоградського міськкому комсомолу, обиралась першим секретарем Новопразького райкому комсомолу. Далі – завідувач відділу шкіл Кіровоградського обкому КПУ, обиралась делегатом з’їздів ЛКСМУ та ВЛКСМ. Організаційні здібності та свою професійність продемонструвала на посаді директора школи, очолюючи педагогічні колективи Кіровоградських середніх шкіл № 27 та № 34.

      Період з 1970 по 1986 рік – це колосальна діяльність Євгенії Михайлівни у гуманітарній сфері області на посаді заступника голови Кіровоградського облвиконкому.

      Євгенія Михайлівна – це ціла епоха в історії Кіровоградщини, як називають її сучасники «золотий період» розвитку освіти, культури й медицини краю. Вона була безпосереднім учасником і творцем соціальної інфраструктури області, культурно-мистецького життя, створення гуманітарної аури краю.

      Чабаненко Є.М. вела активну громадську діяльність, працювала заступником голови ради обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, очолювала Кіровоградську міську раду організації ветеранів України.
      За активну трудову діяльність була нагороджена орденами Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», двома медалями та Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР.
      Пам’яткоохоронна діяльність Євгенії Михайлівни, на жаль, мало досліджена і не представлена широкому загалу мешканців краю.
      Так, з її ініціативи та активної участі вперше в області було проведено паспортизацію пам’яток історії та культури.
      Євгенія Михайлівна доклала чимало зусиль для створення музеїв М. Кропивницького, І. Карпенка-Карого, Д. Бєдного у Губівці, Ю. Яновського у Нечаївці, О. Гіталова у Комишуватому, І. Микитенка у Рівному, Добровеличківського районного історичного музею, Т. Шевченка та історії бальнеологічної лікарні у Знам’янці» тощо.
      Вагомий внесок Є.М.Чабаненко здійснила у розвиток Хутора Надії як туристичного об’єкту, саме у ті часи було реставровано батьківську хату, упорядковано кладовище та поховання родини Тобілевичів.
      Приділяла особливу увагу Євгенія Михайлівна встановленню пам’ятників, пам’ятних знаків та меморіальних дошок, серед її проектів – новий меморіальний комплекс та упорядкування поховань у фортеці, пам’ятники учасникам Великої Вітчизняної війни червонозорівцям та спортсменам на стадіоні «Зірка», пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам, героям громадянської та Великої Вітчизняної війн тощо.
      Особливе питання – це увічнення пам’яті наших земляків Героїв Радянського Союзу, партизанських з’єднань в Олександрії, О. Бурянової, І. Тамма, Г. Лангемака та багатьох інших.
      Колосальна підтримку Євгенії Михайлівни мали громадські музеї, саме тоді відбулась найбільша хвиля їх створення у колгоспах, селах, підприємствах, навчальних закладах.
      Життя Євгенії Михайлівни Чабаненко є прикладом дійсного реального служіння громаді і людям. Її діяльність відзначалась фаховістю, компетентністю, принциповістю, доведенням справи до завершення, вмінням організувати і захопити ідеєю людей, високою відповідальністю за справу, патріотизм, простота і людяність. Педагоги і лікарі, журналісти і митці, ветерани і громадські діячі, спортсмени, пересічні мешканці з вдячністю згадують нашу землячку.
      Організовуючи пам’яткознавчі студії її імені, ми вперше представляємо приклад діяльності чиновника та громадського діяча. Про дійсно народне визнання свідчить і книга «Я не боюся дивитись людям в очі або вінок чеснот Євгенії Чабаненко».
      Але йде час і все швидко забувається. Потребує увічнення пам’яті Євгенії Михайлівни Чабаненко, а саме: встановлення меморіальних дощок на школах, де вона навчалась і працювала; на меморіальному будинку І.К.Карпенка-Карого, який вона фактично спасла і зберегла для нащадків; на приміщенні облдержадміністрації як приклад діяльності для сучасних чиновників.

      Студії – об’єднання талановитих творчих людей, які створюють і реалізують оригінальні проекти, розробляють новітні напрями розвитку культурологічного середовища, одночасно сприяють навчанню і вихованню молоді, реалізації потенціалу нової генерації дослідників та патріотів рідного краю.
      Учасникам було запропоновано обговорити проблему «Інтеграція потенціалу українського пам’яткознавства в освітній простір краю»
      Організатор – навчально-методичний кабінет українознавства та краєзнавства Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського. Студії проходили 18-19 квітня 2012 року з нагоди Міжнародного дня пам’яток історії та культури у Кіровоградському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського.
      Основні завдання:
• реалізація регіональної ініціативи голови Кіровоградської облдержадміністрації С. М. Ларіна «Історія рідного краю»;
• вшанування пам’яті Є. М. Чабаненко;
• популяризація пам’яток національного та місцевого значення, використання їх потенціалу у системі діяльності навчальних закладів;
• створення умов для розвитку пам’яткознавчих досліджень, активізація співпраці педагогів, науковців, працівників музеїв, широких кіл громадськості, розвиток міжгалузевих зв’язків.

      Серед учасників – відомі педагоги-краєзнавці:
• Олександр Сергійович Пересунчак (Гайвронський район);
• Зінаїда Федорівна Шевченко (Маловисківський район);
• Валентин Олександрович Ковалик (Новгородківський район);
• Ірина Григорівна Порхун (Новоукраїнський район);
• Віталій Вікторович Постриган (Онуфріївський район);
• Неля Василівна Царенко (Ульяновський район);
• Юрій Володимирович Колісник (м.Олександрія);
• Юрій Володимирович Мажаєв (м.Олександрія);
• Віра Андріївна Зінченко (м. Кіровоград);
• Інна Володимирівна Філіпенко (Петрівський район);
• Ганна Зіновіївна Тимошенко (Новоархангельський район);
• Наталія Сергіївна Димешко (Знамянський район);
• Інна Олексівна Топольник (Голованівський район) та інші.

      За підсумками діяльності студій було прийнято рішення про підготовку публікацій тематичного збірника. Також були озвучені пропозиції щодо проведення ІІ обласних пам’яткознавчих студій імені Євгенії Чабаненко у вересні 2013 року за напрямом «Дослідження та вивчення пам’яток історії науки і техніки Кіровоградщини».

 

Л.Гайда

Коментарів немає