Головна » Новини » Всеукраїнський науково-практичний семінар керівників структурних підрозділів закладів ППО

Всеукраїнський науково-практичний семінар керівників структурних підрозділів закладів ППО

  11 – 13 червня 2014 року на базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар керівників структурних підрозділів закладів післядипломної педагогічної освіти з питань координації діяльності районних, міських методичних кабінетів, центрів, проведений спільно Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України та Рівненським ОІППО.

Семінар був присвячений проблемі «Науково-методичне і кадрове забезпечення експертного оцінювання діяльності науково-методичних установ і навчальних закладів».

У рамках семінару в онлайн-режимі відбулася Інтернет-конференція із прямою трансляцією. Матеріали семінару можна переглянути за адресою: https://www.youtube.com/channel/UCC3glMbFwlhiClauVgyfWfw.

На Всеукраїнському науково-практичному семінарі було обговорено результати апробації Орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності районних, міських методичних кабінетів, центрів, проведеної Донецьким, Івано-Франківським, Кіровоградським, Рівненським, Сумським, Тернопільським обласними інститутами ППО та обговорено розроблений за її результатами новий проект Критеріїв; розглянуто питання впровадження порядку підготовки експертів з оцінювання діяльності науково-методичних установ і загальноосвітніх навчальних закладів у системі підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Про актуальність і значущість тематики семінару свідчить участь у його роботі понад 40 учасників, представників з 20 регіонів України. Серед учасників семінару – керівники структурних підрозділів закладів післядипломної педагогічної освіти з питань координації діяльності районних, міських методичних кабінетів, центрів; завідувачі та методисти районних, міських методичних кабінетів, центрів; члени творчої групи з реалізації Всеукраїнського науково-пошукового проекту «Критеріальний підхід до оцінки діяльності районних методичних кабінетів як науково-методичних установ».

Відкрив Всеукраїнський науково-практичний семінар та окреслив проблеми науково-методичного і кадрового забезпечення експертного оцінювання діяльності науково-методичних установ і навчальних закладів Григорій Литвиненко, старший науковий співробітник Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, доцент.

 Роботу інституту із проблеми «Координація закладами післядипломної педагогічної освіти діяльності районних, міських методичних кабінетів, центрів в умовах реалізації державних освітніх стандартів» презентував Андрій Лавренчук, кандидат наук з державного управління, в.о. ректора Рівненського ОІППО.

Технології підготовки експертів з оцінювання діяльності науково-методичних установ і загальноосвітніх навчальних закладів в умовах післядипломної педагогічної освіти розкрили Оксана Боднар, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри методики викладання навчальних предметів та освітнього менеджменту Тернопільського ОКІППО; Валерій Дивак, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри філософії та освіти дорослих Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» Національної АПН України, доцент; Надія Мельник, кандидат педагогічних наук, проректор з науково-методичної роботи Рівненського ОІППО та інші учасники семінару.

Роль творчої групи у підвищенні професійної компетентності з оцінювання діяльності структурних одиниць методичних служб розкрили Зоя Ошега, методист Петрівського районного методичного кабінету та Наталія Григораш, методист Волинського районного методичного кабінету, члени обласної творчої групи завідувачів, методистів районних, міських методичних кабінетів, центрів з проблеми «Критеріальний підхід до оцінки діяльності методичних кабінетів, центрів» Кіровоградської області(керівник творчої групи Половенко О.В., завідувач обласного навчально – методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб комунального закладу «Кіровоградський ОІППО імені Василя Сухомлинського»)

Методисти мали змогу презентувати декілька варіантів критеріїв ефективності діяльності методичного об’єднання.

Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти презентував досвід роботи, який зорієнтований на ефективність застосування в практиці педагогічних технологій, реалізацію інноваційних освітніх проектів на регіональному та всеукраїнському рівнях, розробку й апробацію авторських методик із використанням засобів інформаційно-освітнього простору регіону. Учасників семінару ознайомлено з інноваційними досягненнями інституту, які успішно демонструвалися на міжнародних і національних професійних виставкових заходах, за що неодноразово удостоєні золотих, срібних і бронзових медалей Міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні», Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти», Національної виставки-презентації «Інноватика в сучасній освіті». Цей освітянський захід підпорядкований творенню бачення майбутнього розвитку науково-методичної служби, пріоритетними завданнями якої є модернізація освітньої системи, реалізація нових державних стандартів, підвищення професійної компетентності керівних і педагогічних кадрів, здатних адаптуватися до швидких змін у глобалізованому світі.

Всеукраїнський науково-практичний семінар зі свого боку дав можливість обговорити основні форми підготовки експертів з оцінювання діяльності науково-методичних установ і загальноосвітніх навчальних закладів в умовах закладів ППО, визначити подальші шляхи координації діяльності районних, міських методичних кабінетів, центрів як науково-методичних установ, обмінятися досвідом роботи та наблизити освітню систему України до кращих зразків європейського рівня.

Крім того, учасники семінару ознайомилися з діяльністю Всеукраїнської школи новаторства керівних, науково-педагогічних працівників післядипломної педагогічної освіти та науково-методичних установ, у рамках якої 12 – 13 червня 2014 року були проведені заходи щодо впровадження системи мережевої взаємодії науково-методичних служб різних рівнів як основи реалізації державних освітніх стандартів, а також функціонування регіональних та зональних шкіл новаторства.

У роботі Всеукраїнської школи новаторства взяли участь науковці Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, координатори Всеукраїнської школи новаторства; керівники структурних підрозділів закладів післядипломної педагогічної освіти з питань координації діяльності районних, міських методичних кабінетів, центрів; автори інноваційних розробок із питань науково-методичної роботи з педагогічними кадрами.

Із вітальним словом до учасників звернувся Григорій Таргонський, начальник управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, який окреслив стан та перспективи розвитку освітньої галузі регіону в контексті реалізації державних освітніх стандартів

Пленарна частина заходу транслювалася у прямий ефір, що дало змогу дистанційно долучитися до участі зацікавленим з усієї України.

Стратегію розвитку Рівненського ОІППО презентував Андрій Лавренчук, кандидат наук з державного управління, в. о. ректора інституту.

 Світлана Штангей, кандидат педагогічних наук, заступник директора НМЦ координації закладів ППО, регіональних та міжнародних зв’язків Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, ознайомила учасників із теоретичними основами формування наукового потенціалу навчальних закладів післядипломної педагогічної освіти з урахування дисемінаційних процесів.

Із питанням «Хмаро орієнтовані середовища як чинник інноваційної взаємодії науково-методичних центрів із загальноосвітніми навчальними закладами» в онлайн-режимі виступила Світлана Литвинова, кандидат педагогічних наук, докторант Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, директор методичного центру інформаційних технологій в освіті управління освіти Оболонського району м. Києва.

Надія Мельник, кандидат педагогічних наук, проректор із науково-методичної роботи Рівненського ОІППО, окреслила зміст та напрями мережевої взаємодії науково-методичних служб в умовах модернізаціних змін в освіті.

Алла Веліховська, доцент кафедри природничо-математичних наук та інформаційних технологій Миколаївського ОІППО, ознайомила учасників із мережевою взаємодією науково-методичних служб та педагогічних працівників навчальних закладів у системі післядипломної педагогічної освіти.

Основні орієнтири модернізації методичного менеджменту в руслі цивілізаційних викликів розкрила Оксана Боднар, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри методики викладання навчальних предметів та освітнього менеджменту Тернопільського ОКІППО

Роль електронного порталу як засобу підвищення рівня інформаційно-комунікаційного забезпечення реалізації державних освітніх стандартів у роботі регіональної школи новаторства представив проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Рівненського ОІППО Іван Вєтров.

Про роботу регіональної школи новаторства педагогічних працівників Кіровоградської області ознайомили в онлайн-режимі Олена Половенко та Людмила Кірішко, завідувач та методист обласного навчально – методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб комунального закладу «Кіровоградський ОІППО імені Василя Сухомлинського»

Про мережеву взаємодію регіональних та зональних шкіл новаторства керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників розповіла Надія Білик, кандидат педагогічних наук, професор кафедри педагогічної майстерності Полтавського ОІППО ім. М.В. Остроградського, головний редактор науково-практичного освітньо-популярного журналу «Імідж сучасного педагога».та інші.

Представником із Кіровоградської області на Всеукраїнській школі новаторства був Олександр Даценко, методист Олександрійського районного методичного кабінету, який поділився досвідом роботи щодо створення системи мережевої взаємодії науково-методичних служб «Роль авторських творчих майстерень у роботі регіональної школи новаторства.

Отже, під час конференції було обговорено проблеми формування професійного партнерства регіональних і зональних шкіл новаторства у межах Всеукраїнської школи новаторства, створення інноваційного Всеукраїнського банку даних «Інноваційні форми науково-методичної роботи з керівними, науково-педагогічними і педагогічними працівниками» у межах Консорціуму закладів післядипломної освіти; розроблення інструментарію для здійснення моніторингу ефективності діяльності регіональних і зональних шкіл новаторства з метою відбору найкращих новаторських ідей і творчих напрацювань для занесення у Всеукраїнський банк даних; започаткування у виданнях регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти рубрики «Педагоги-новатори в системі післядипломної педагогічної освіти»; розроблення тезаурусу педагога-новатора системи ППО; започаткування проекту «Віртуальна лабораторія Всеукраїнської школи новаторства». Було презентовано роботу регіональних та зональних шкіл новаторства Рівненщини, метою діяльності яких є виявлення, популяризація інноваційних педагогічних методик, технологій, інтерактивних форм навчання та всебічне впровадження їх у педагогічну практику, пропаганда новаторського досвіду для підвищення фахового рівня керівних і педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

Робота Всеукраїнської школи новаторства засвідчила і продемонструвала свою доцільність, оскільки в системі науково-методичної роботи її діяльність спрямована на науково-методичне забезпечення ефективності процесів підвищення кваліфікації педагогічних кадрів та науково-методичний супровід процесів ефективного функціонування й розвитку закладів ППО на основі партнерства між усіма структурами і підрозділами системи освіти.

Матеріали учасників школи новаторства можна переглянути за адресою: https://www.youtube.com/channel/UCC3glMbFwlhiClauVgyfWfw. 

Учасники семінару та школи новаторства мали змогу познайомитися із виставкою «Освіта Рівненщини. Ресурси інноваційного розвитку» та визначними місцями Рівненщини. Зокрема відбулася екскурсія по м. Рівне, слухачі побували у музеї бурштину Державного підприємства «Бурштин України» та відвідали Корецький Свято – Троїцький жіночий монастир.

По завершенню роботи семінару та школи новаторства учасникам було вручено СЕРТИФІКАТИ учасника Всеукраїнського науково-практичного семінару керівників структурних підрозділів закладів післядипломної педагогічної освіти з питань координації діяльності районних (міських) методичних кабінетів (центрів) з проблеми: «Науково-методичне і кадрове забезпечення експертного оцінювання діяльності науково-методичних установ і навчальних закладів»  та учасника Всеукраїнської школи новаторства керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників післядипломної педагогічної освіти з проблеми «Упровадження системи мережевої взаємодії науково-методичних служб різних рівнів  як основа реалізації державних освітніх стандартів»

 

 

 


Коментарів немає