Головна » Новини » Державному архіву Кіровоградської області – 85!

Державному архіву Кіровоградської області – 85!

     23 грудня 2010 року відбулась краєзнавча науково-практична конференція, присвячена 85-річчю Державного архіву Кіровоградської області.
     У вітальному слові директор архіву Т.В. Чвань відзначила, що 17 листопада 1925 року на засіданні Президії Зінов’євського окрвиконкому було прийнято рішення про організацію Зінов’євського окружного архівного управління, яке в наприкінці 1930 року було ліквідоване. Замість нього було утворено Зінов’євське місцеве архівне управління. 10 листопада 1931 року Секретаріат ВУЦИК ухвалив рішення про реорганізацію місцевих архівних управлінь у Державні історичні архіви. Ця установа і була предтечею нинішнього, з 1939 року Державного архіву Кіровоградської області, якому у 1991 разом з приміщенням і матеріально-технічною базою було передано документи фондів Партійного архіву Кіровоградського обкому КП України.
     У роботі конференції взяли участь науковці, краєзнавці, студенти Національного технічного університету. Присутні заслухали доповіді К.Шляхового «Єлисаветградські купці Барські наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.», Л.Гайди «О.М.Маринич – видатний український географ, державний та громадський діяч: до 90-річчя від дня народження», Н. Зеленської «Співпраця Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського і Державного архіву Кіровоградської області», С. Ушакової «Хранителі пам’яті: меморіальна діяльність Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського», О.Трибуцької «Особові фонди Державного архіву Кіровоградської області як джерельна база з вивчення історії ІІ Світової війни», Л.Пасічник «Долі українців у контексті польської переселенської політики» та інші.
     Учасники зібрання відзначили значну роль фондів ДАКО у розвитку краєзнавчих досліджень та пам’яткоохоронної діяльності краю.

     Л.Гайда, заступник голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України


Коментарів немає