Головна » Новини » Круглий стіл (21 вересня 2011 року, м. Кіровоград)

Круглий стіл (21 вересня 2011 року, м. Кіровоград)

     21 вересня 2001 року Кіровоградська обласна організація Національної спілки краєзнавців України організувала круглий стіл присвячений пам’яті видатного ученого, державного та громадського діяча Петра Тимофійович Тронька. Краєзнавці зібрались у редакції газети «Народне слово», яка неодноразово висвітлювала діяльність та публікувала звернення академіка П. Тронька.
     Відкриваючи зібрання, голова обласної організації О. Бабенко акцентував увагу присутніх на багаторічних творчих і дружніх зв’язках місцевих краєзнавців з Петром Тимофійовичем, на його внеску у процес розвитку гуманітарної сфери на Кіровоградщині, у конкретні регіональні проекти щодо збереження пам’ятки фортифікаційного мистецтва ХVІІІ ст. – фортеці Св. Єлисавети, будівництва приміщення обласної універсальної бібліотеки імені Дмитра Чижевського, шкіл, лікарень тощо.
     З повідомленням про життя та діяльність П. Т. Тронька виступив А. Іванко, заступник директора Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної науки імені Василя Сухомлинського, кандидат педагогічних наук. Він також презентував свій творчий доробок – публікацію про життя та діяльність Петра Тронька у науково-методичному журналі «Історія та правознавство» харківського видавництва «Основа», як частини проекту «Історики України ХІХ – поч. ХХ століття (60 портретів).
Учасники зібрання В. Калініченко, В. Журавський та С. Янчуков згадували про процес підготовки та видання у 1972 році тому «Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область», відзначивши що саме цей проект сприяв формуванню когорти краєзнавців Кіровоградщини.
     Обласна організація спілки була утворена одна з перших на Україні у 1990 році. У різні часи її очолювали Заслужений журналіст України Ю. Матівос, науковий співробітник обласного краєзнавчого музею К. Шляховий, які розповіли про співпрацю Петром Тимофійовичем та участь у Всеукраїнських акціях та краєзнавчих проектах.
Багато років очолювала Кіровоградський обласний краєзнавчий музей та обласну організацію Українського товариства пам’яток історії та культури В. Сердюк, її повідомлення стосувалось внеску П. Тронька у розвиток музейної та пам’яткоохоронної справи України та нашого краю зокрема.
Авторка цих рядків відзначила, яку значну увагу приділяв П. Т. Тронько співпраці з навчальним закладами та патріотичному вихованню учнівської та студентської молоді.
     На зібранні також були присутні краєзнавці, представники державних і громадських музеїв, відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації, місцевих видавництв та журналісти.
     Світла пам’ять Петру Тимофійовичу Троньку…

Л.Гайда

 


Коментарів немає