Головна » Новини » Науково-методичні засади підготовки відзначення 20-ї річниці незалежності України

Науково-методичні засади підготовки відзначення 20-ї річниці незалежності України

     Обласний семінар учителів українознавства та українського народознавства з проблеми: «Науково-методичні засади
підготовки відзначення 20-ї річниці незалежності України».
     8 лютого 2011 року відбувся обласний семінар учителів українознавства та українського народознавства з проблеми: «Науково-методичні засади підготовки відзначення 20-ї річниці незалежності України».
     1 листопада 2010 року Президент видав указ про відзначення у 2011 році 20-ої річниці незалежності України. Як зазначено у вищевказаному документі, текст якого розміщено на сайті глави держави, таке рішення ухвалено з метою консолідації суспільства в ім`я процвітання держави, благополуччя і добробуту українського народу, а також сприяння підвищенню позитивного міжнародного іміджу України. Президент вважає належну організацію відзначення на державному рівні цієї визначної події одним із пріоритетних завдань органів виконавчої влади у 2011 році. Серед рекомендованих заходів:
     • проведення 23 серпня 2011 року – у День Державного прапора України – урочистих заходів у населених пунктах;
     • проведення наукових конференцій та круглих столів, присвячених 20-ій річниці незалежності України, видання їх матеріалів;
     • організація науково-просвітницьких та інших тематичних заходів, присвячених 20-ій річниці заснування інституту президентства в Україні;
     • проведення у навчальних закладах тематичних заходів, зокрема, організація серед учнів і студентів всеукраїнського конкурсу науково-пошукових робіт, присвячених 20-ій річниці незалежності;
     • організацію тематичних виставок фото- та архівних документів, присвячених історії українського державотворення, становленню та утвердженню державних символів України.
     Вказані заходи планується здійснити як на всеукраїнському, так і на регіональному рівні. Розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 30 листопада 2010 року № 1057-р затверджено аналогічний план дій, щодо відзначення 20-ої річниці незалежності України, серед яких рекомендується організувати проведення в навчальних закладах області у рамках навчального процесу і позаурочної виховної роботи тематичних акцій інформаційного, освітнього та виховного характеру, спрямованих на розширення знань учнівської молоді з історії українського державотворення.
     Актуальність теми організаційно-методичного потенціалу навчального закладу у місцевому освітньому середовищі та житті громади зумовлена акцентуацією уваги на його ефективному використанні.
     Питання науково-методичного забезпечення відзначення 20-ї річниці незалежності України висвітлила завідувач навчально-методичного кабінету українознавства та краєзнавства Гайда Л. А., зокрема використання потенціалу місцевих бібліотек, музеїв, засобів масової інформації, державних установ культури, громадських організацій тощо.
     Учасники семінару мали змогу розглянути педагогічні умови проектної діяльності в процесі підготовки до 20-ї річниці незалежності України.
     Важливим фактором підвищення фахової майстерності педагогів є обмін досвідом. Українознавчий зміст регіональних досліджень при підготовці книги «Історія Онуфріївського району» (автори Постриган В., Сурмило В.) представив учитель історії Павлиської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Постриган В.В.

     У виданні найбільш повно викладено події та діяльність жителів Онуфріївщини в історичний ретроспективі. Вперше детально досліджено і представлено питання давньої історії краю, археологічних знахідок, здійснено опис подій, що відбувались не терені краю – битви на Куруковому озері, битви на Жовтих водах, організації поселень Нової Сербії та Новослобідського козачого поселення, особливості колонізаційних процесів на території Новоросійської та Херсонської губерній тощо. Презентуються пам’ятні місця, пов’язані з родинами місцевих дворян, їх вплив на розвиток культури і освіти краю. Цікавими є відомості про топонімічні особливості краю, зміни назв населених пунктів. При підготовці книги опрацьовано значну кількість джерел, фотографій, карт, малюнків.

     Вчитель історії НВК «Знам’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей» Філіпова С.М. презентувала учнівський проект «Т.Г. Шевченко і наш край (до 150-річчя від дня смерті поета та 50-річчя заснування Кобзаревої світлиці у м. Знам’янці)». Вчителі українознавства та українського народознавства взяли участь в обговоренні питання увічнення пам’яті Т.Г.Шевченка на Кіровоградщині.
     У роботі семінару взяли участь 15 педагогів навчальних районів і міст Кіровоградщини. 

 


Коментарів немає